DERBI NIJE BIO ZA ONE SA SLABIM SRCEM! Partizan pobedio Zvezdu u Evroligi

A. I.

26. 10. 2023. u 20:33 >> 20:44

KOŠARKAŠI Partizana ugostili su u petom kolu Evrolige gradskog rivala Crvenu zvezdu. U velikoj drami Partizan je slavio rezultatom 88:86 (22:13, 20:29, 11:23, 33:21).

ДЕРБИ НИЈЕ БИО ЗА ОНЕ СА СЛАБИМ СРЦЕМ! Партизан победио Звезду у Евролиги

FOTO: M. Vukadinović

Imao je Partizan u ovom meču +15, a nakon toga i Crvena zvezda 13 poena prednosti, ali je neizvesna završnica pripala crno-belima.

Odlično je domaćin otvorio meč. Imao u prvoj deonici veliku prednost. Gosti se nisu prilagodili dobroj odbrani koju je igrao Partizan, pa su u uvodnih sedam minuta dozvolili domaćinu da dođe do vođstva 17:2... No, vratimo se trenutak unazad.

Zvezda je gubila sa 16:2 kada je njen novi strateg Janis Sferopulos shvatio da rival koristi vrlo loš početak tri igrača gostujuće ekipe.

I, iz igre je izveo Dejana Davidovca, u Džoela Bolmboja i, koji sekund kasnije, Rokasa Giadritisa, a ušli su Luka Mitrović, Majk Tobi i Adam Hanga.

FOTO: M. Vukadinović

Za minut i po Hanga je ubacio šest poena i ono što se činilo kao potencijalno veliki debakl na pomolu pretvorilo se u, za Zvezdu "podnošljivijih", 20:8, a kada se na to nadovezala i mini-serija crveno-belih od 5:0, za koju su se pobrinuli plejmejkeri, Jago Dos Santos i Miloš Teodosić, utakmica je dobila potpuno drugačije obrise.

Bolje je Zvezda zaigrala u drugoj četvrtini. Proradio je šut za tri, prvo je pogodio Majk Tobi, pa Šabaz Nejpir, i zato je nakon 13 minuta igre Zvezda uspela da se spusti na 26:23. Ledej i Naneli održavali su prednost Partizana sve do završnice deonice kada su se crveno-beli vratili na "nulu".

Pokušavao je Jaramaz da zadrži vođstvo do poluvremena, ali da tako ne bude pobrinuo se Šabaz Nejpir koji je trojkom poravnao na 42:42. Uspeo je Danilo Anđušić da pogodi za tri, ali njegov koš nije priznat, kasno je izbacio loptu i - drama je "mogla da počne".

FOTO: M. Vukadinović

Loše je na terenu izgledao Kevin Panter koji je za 20 minuta imao četiri izgubljene lopte, a to je kaznio Šabaz Nejpir koji je pogodio trojku za prvo vođstvo crveno-belih na meču, i to čim je treća deonica počela.

Najavio je potom Panter bolje momente, ubacio je trojku, drugu u sezoni u Evroligi - 45:45. Uvukla se nesigurnost u igru crno-belih koji koji su nedolučno organizovali igru. Četiri trojke postigla je Zvezda u trećoj deonici, dve Dos Santos, jednu Hanga i Nejpir, te su po prvi put crveno-beli imali dvocifrenu prednost - 50:60.

Treba istaći i sjajnu timsku odbranu Zvezde u većem delu drugog poluvremena. Oslanjali su se crno-beli na šut sa distance, ali večeras im je fortuna dugo, dugo okretala leđa, - nakon 30 minuta igre Zvezda je imala +12 (53:65)

Činilo se da su crno-beli pritegli odbranu, te uspeli da se nakon četiri minuta igre u poslednjem periodu vrate na šest poena zaostatka. Četiri poena vezao je Doužer, uz trojku Pantera.

FOTO: M. Vukadinović

Jago dos Santos bio je uz Hangu najraspoloženiji kod gostiju (62:68). Međutim, kada je bilo najpotrebnije, Aleksa Avramović zaključao je svoj reket, a onda uz sedam vezanih poena vratio crno-bele na samo dva poena zaostatka, dva i po minuta pre kraja meča.

U poslednjih minut i po ušlo se rezultatom 80:80.

Iako važi za sjajnog poentera sa penala, Teodosić ih je promašio  tri od pet, pa je nakon pogotka Avramovića umesto da bivši kapiten "orlova" donese svom timu izjednačenje - na semaforu bilo 83:81. Bio je to zamajac koji je pokrenuo meč u Partizanovu korist, jer je nakon penal završnice trijumfovao domaći sastav, na opšte oduševljenje prepune crno-bele Arene.

Partizan - Crvena zvezda 88:86 (22:13, 20:29, 11:23, 33:21)

Partizan: Vukčević, Ledej 13, Avramović 14, Koprivica, Panter 8, Smailagić 9, Jaramaz 12, Naneli 7, Trifunović, Anđušić, Dožier 9, Kaminski 11.

Crvena zvezda: Lazarević, Teodosić 9, Hanga 11, Davidovac 2, Luka Mitrović 8, Simonović, Nejpir 14, Tobi 7, Bolomboj 16, Ilić, Gedraitis 8, Dos Santos 11.

KRAJ! PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 88:86 (22:13, 20:29, 11:23, 33:21)

40' Promašio je ishitreni šut za tri Teodosić. Potom nakon polovičnog učinka Jaramaza, plej Zvzede još jednom završio na liniji penala, gde je uspeo da pogodi za 84:83. Uveo je Obradović najbolje izvođače penala nakon minuta odmora. Odmah je na liniji završio Ledej. Promašio je Nejpir prvo, ne i drugo bacanje. Na drugoj strani je ponovo Ledej bio na liniji, oba puta precizan za 88:84

39' Krade Nejpiru loptu Avramović, a Dožijer pogađa za tri - 80:79. Polovičan je sa penala bio Teodosić. Nova trojka Avramovića, hladnokrvno igra plejmejker crno-belih, koji je driblingom izbacio Nejpira i pogodio za 83:80. Iskusno je Teodosić izvukao tri penala pri šutu. Čuvao ga je Jarmaz i napravio faul. Očekivali su gosti izjednačenje, međutim, promašio je dva od tri penala Teodosić - 83:80.

FOTO: M. Vukadinović

38' Deluje da navijači gledaju okršaj Bolomboja i Avramovića, sada košarkaš Zvezde zakucava - 77:79. Tražio je na inicijativu Teodosića Sferopulos čelendž, ali je lopta koju je ka košu uputio Rožijer bila u silaznoj putanji.

37' Sjajan je iz ugla bio Džoel Bolomboj, a onda Avramović pogađa za tri, uz ukradenu loptu.

36' Polovičan biva Bolomboj sa penala. Iz odbojke na drugoj strani Smajlagić poentira - 76:75. Još jednom nekadašnji igrač Golden Stejta pogađa, terajući Sferopulosa na tajm-aut. Loš šut Teodosića. Vratio je Avramović poenima - 70:75

35' Pogodili su Mitrović i Bolomboj. Odgovorio Doužer 64:74.

FOTO: M. Vukadinović

33' Promašuje Zvezda, još jednom Dožier pogađa - 59:68. Pogađa sada i Panter za tri. Vratio se Partizan na dva poseda zaostatka 62:68.

32' Nakon loše rotacije u odbrani Partizana, Brazilac, Dos Santos pogađa još jednu otvorenu trojku - 55:68.

31' Gube crveno-beli loptu, Dožer upisuje prve poene na meču nakon skoka - 55:65.  Pravi potom Majk Tobi prekršaj u napadu.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE 11:23

30' Gedraitis lagano pogađa iz druge prilike. Pogodio je za tri nakon skoka Teodosića - 53:65.

29' Pogodio je penal Smajlagić. Teodosić je potom izuzetno dodao Gedraitisu  -53:62.

28' Gubi Nejpir loptu. Ušao je u igru Dožier. Promašio je trojku i Avramović, ali u skoku je najviši Smajlagić koji napad završava snažnim zakucavanjem uz faul.

27'  Prekida seriju gostiju Frenk Kaminski - 50:57. Ipak, još jednom Dos Santos pogađa trojku - 50:60. Napravio je domaćin samo jedan faul u trećoj deonici.

FOTO: M. Vukadinović

26' Precizan je Ledej, pa odgovara trojkom Hanga.  Mitrović još jednom biva precizan nakon promašaja Jaramaza - 48:54. Za tri je precizan i Jago dos Santos za 48:57.

25' Ponovo gubi loptu Panter, kažnjava to Hanga - 46:49

24' Pogađa Teodosić,  nakon šuta Nanelija. Potom gubi loptu plej Zvezde, revanširao mu se Panter.

23' Polovičan je bio Naneli za tri. Fauliran je u nastavku Bolomboj, a novi faul pravi Kaminski, Bolomboj je sa linije penala pogodio oba puta - 46:47

22' Kaminski biva blokiran od strane Bolomboja. Pogodio je u poslednjim sekundama napada drugu trojku u sezoni - 45:45

21' Četvrtu izgubljenu loptu ima Panter. Jedan od četiri šutirao je iz igre. Loša odbrana domaćina, a Šabaz Nejpir kažnjava to, trećom trojkom u meču - 42:45.

FOTO: M. Vukadinović

DRUGA ČETVRTINA 20:29

20' Druga trojka Nejpira večeras, i to uprkos dobroj odbrani - 42:40. Nejpir pogađa za dva, a Danilo Anđušić pogađa trojku uz zvuk sirene. Ipak, nije priznata, izbacio je loptu nakon isteka vremena.

19' Promašio je Hanga, borio se na skoku Mitrović, a Kaminski pravi faul pri šutu. Pogodio je oba penala Mitrović, a Sferopulos u igru vratio Šabaza Nejpira. Probio je Ognjen Jaramaz kroz reket, lagano pogodio, a na drugoj strani Teodosić gubi loptu, smatrao je da je fauliran, ali nisu to mislile i sudije. Naneli sa poludistance u nastavku promašuje - 42:37.

FOTO: M. Vukadinović

17' Pogađaju Bolomboj i Jaramaz, dolazi reprezentativac Srbije do devetog, četvrtog u nizu poena, a Sferopulos pri rezultatu 40:35 traži minut odmora.

16'Nije blagonaklono gledao Željko Obradović na odluku Kaminskog da pusti na šutu za tri Bolomboja koji je uspeo da pogodi iako mu to nije jača strana 32:30. Džejms Naneli se probudio, pogodio za tri, odgovorio je Geadritis, a potom i Anđušić biva precizan 38:33

15' Pogađa trojku Ledej, odgovara lakim poenima Bolomboj.

14' Nejpir je sa penala vratio Zvezdu na poen zaostatka - 26:25. Ubacio je Amerikanac pet od sedam poslednjih poena u redovima crveno-velih.

13' Još jednom je precizan bio Tobi. Tri sekunde u reketu dosuđene su Danilu Anđušiću - 26:18. Ponovo je Zvezdin Brazilac ubrzao, promašio je, kao i Anđušić. Nejpir sa velike udaljenosti spušta Zvezdu na minus pet, a potom izgubljena lopta Pantera, uz poene Mitrovića 26:23

FOTO: M. Vukadinović

Tekst potpisa

12' Ovoga puta nije imao sreće Dos Santos u reketu, blokirao ga je Smajlagić. Potom poentira Avramović za 26:15.

11' Prve poene pogodio je i Danilo Anđušić. Kreirao je dobro Teodosić za Majka Tobija. Pogodio je košarkaš Zvezde - 24:15

PRVA ČETVRTINA 22:13

10' Najniži na terenu, Jago dos Santos uspeo je da probije i položi između trojice rivala. Promašio je Panter trojku, ostaje na jednoj ubačenoj za celu sezonu. Pokazao mu je Miloš Teodosić kako se to radi, pogodio je sa distance za 20:13. Izgradio je uz zvuk sirene poziciju Ledej za 22:13.

9' Ekstra pas Tobija ka Hangi, koji je probio odbranu i pogodio za 20:8.

8' Odlična odbrana Mitrovića nad Ledejem, pogađa trojku Hanga - 17:5. Za crno-bele upisao se i Naneli. Lepo je Mitrović proigrao Hangu, koji je pošao na zakucavanje, blokirao ga je uz faul Ledej. Polovičan je bio Hanga sa penala, a odmah je napravio i faul, poslao je Nanelija na "penale", a on mu se odužio, bio je takođe polovičan 20:6.

FOTO: M. Vukadinović

7' Naneli je loše organizovao napad, rizičan pas poslao Panteru, lopta je bila za Zvezdu. Tobi je pokušao iz otvorene pozicije, neprecizan je bio. Polovičan sa penala bio je pod košem Zvezde Kaminski 17:2, gubi u nastavku teodosić loptu.

6' Imao je mismeč situaciju Jaramaz sa Bolombojem, prošao je lako bek Srbije i poentirao 14:2. Poklonio je u narednom napadu Teodosiću loptu Panter, a dva promašaja gostiju pod košem. Deluje motivisano Kaminski. Ubacuje osmi poen - 16:2

5' Fantastična asistencija Miloša Teodosića za Šabaza Nejpira koji je zakucao na lob pas za prve poene gostiju. Opet sa druge strane Kaminski precizan, udario je neko od defanzivaca Zvezde loptu u silaznoj putanji 12:2.

FOTO: M. Vukadinović

4' Loš šut Bolomboja, na dobru odbranu domaćina... Prvobitno je fauliran Kaminski, poništen je koš zbog toga što je prekršaj načinjen na zemlji, već u narednom napadu nije. Pogodio je za dva uz penal - 10:0

PROČITAJTE JOŠ: KAKAV GOST! Iz "belog sveta" došao u Arenu da na derbiju bodri Partizan protiv Zvezde (FOTO)

3' Loš početak gostiju. Pravi faul u napadu sada Šabaz Nejpir. Promašuje nakon toga Nejpir, a Naneli ne uspeva da dođe do skoka... Odužili su se lošim napadom i gosti, a sve završava prvim poenima u Evroligi ove sezone Ognjen Jaramaz.

2' Dva ofanzivna skoka potom imali su crveno-beli. Hanga je još jednom oprobao šut za tri, bio je neprecizan. Na kraju lopta za Partizan. Pogađa Panter sa poludistance, potom zakucava Zek Ledej - 4:0.  Još jednom gube loptu gosti, fintira i poentira Kaminski

1' Počeo je meč napadom Zvezde. Fintirao je Nejpir, izgradio poziciju, ali promašio otvoren šut za tri. Izgubio je Panter loptu, na drugoj strani faulirao Hangu koji je na liniji penala završio. Promašio je košarkaš gostiju prvi penal, a potom i drugi.

17.53 - Oglasili su se i crno-beli pred megdan sa "večitim rivalom":

17.45 - Crveno-beli su stigli u Arenu, zagrevanje je u toku...

UOČI MEČA

Čini se da je Partizan u lošijoj formi kada je odbrana u pitanju. Novajlije u četi Željka Obradovića još se uhodavaju.

U četiri odigrane utakmice u elitnom takmičenju, Partizan je upisao tri poraza. Doduše, sva tri došla su u utakmicama protiv kandidata za plasman na fajnal-for, dok je Olimpijakos u Pireju slavio tek posle produžetka.

Na loše rezultate u Evroligi nadovezao se i iznenađujući poraz u regionalnom takmičenju od mlade ekipe Mege, pa nije teško zaključiti da je atmosfera u crno-belom taboru daleko od idealne.

Nije ni Crvena zvezda u boljoj situaciji. Promenili su nedavno trenera. Umesto Duška Ivanovića stigao je Janis Sferopulos.

I crveno-beli su upisali tri poraza u prva četiri kola u Evroligi i to posle početne pobede nad Asvelom. U poslednjem meču regionalnog takmičenja mučili su se protiv FMP-a, ali su na kraju ipak ostvarili trijumf.

KADROVSKA SITUACIJA

Zbog povreda u timu Partizana neće biti Mateuša Ponitke, dok će derbi u crveno-belom timu propustiti Branko Lazić i nemanja Nedović.

Prošle sezone, beogradski večiti rivali prvi put u istoriji igrali su međusobne duele u elitnom takmičenju, a svako je dobio po jednu utakmicu, što je posebno zanimljivo, na gostujućem terenu.

Dve utakmice odigrane u Evroligi obilovale su uzbuđenjima, spektakularnim potezima, a obe su zavšene tesnim pobedama – Zvezde u Areni i Partizana u Pioniru.

Iako je bilo planirano da evroligaškom derbiju prisustvuju i gostujući navijači, crveno-beli su odbili zato što nisu dobili dovoljan broj ulaznica od organizatora meča, košarkaškog kluba Partizan.

ČAK 10 DEBITANATA

Čak 10 debitanata učestvovaće u večitim derbiju. Osam u redovima Crvene zvezde, dvojica u domaćem sastavu. U timu sa Malog Kalemegdana to su: Miloš Teodosić, Šabaz Nejpir, Adam Hanga, Rokas Gedraitis, Džoel Bolomboj, Marko Simonović, Jago dos Santos i Majk Tobi Kod crno-belih to su Pi-Džej Dožijer i Frenk Kaminski.

REČ TRENERA PARTIZANA - Željko Obradović: Igramo protiv velikog rivala, ovo je najlepši deo posla!

- Ovako... da pustimo sve stvari koje su se desile u Zvezdi. To nije nešto što je važno za nas. Za nas je mnogo važnije da izađemo na utakmicu sa znatno drugačijom motivacijom nego što je bilo sa Megom i sa mnogo većom energijom. Nadam se da će to moji momci shvatiti, to je najbitnije, ostalo je manje bitno - rekao je Obradović medijima pred utakmicu. Kontrola loših emocija je bitna, dobre emocije su nešto poželjno na parketu. Na igračima je da igraju košarku, ono što čitav život rade. Uostalom ovo je najlepši deo posla, igramo protiv velikog rivala, veliki sportski rival, ništa osim toga, istakao je Obradović.

REČ TRENERA ZVEZDE: Janis Sferopulos: Poštujemo Partizan, ali mi smo Crvena zvezda!

- Svi znaju važnost ovog derbija. Mislim da naši igrači znaju koliko je važna za naš klub i našu organizaciju ova utakmica. Zato sam siguran da ćemo se boriti koliko god možemo na terenu. Daćemo svoj maksimum.  Takođe znamo važnost zbog plasmana. Još uvek smo na početku sezone, sada smo na 1:3. Borićemo se do kraja za najbolje interese kluba. - Poštujemo Partizan, ali mi smo Crvena zvezda i borićemo se još jače, poručio je Sferopulos.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)