ZVEZDA PORAŽENA NAKON DRAME: Baskonija slavila u "ludom" meču, a sve duguje jednom čoveku...

Александар Илић
Aleksandar Ilić

18. 01. 2024. u 20:49 >> 21:03

KOŠARKAŠI Crvene zvezde u 22. kolu Evrolige dočekali su Baskoniju, koju sa klupe predvodi Duško Ivanović, nekadašnji trener crveno-belih. Domaći sastav od početka je igrao odlično, imao kontrolu u prvom poluvremenu, a u drugom prikazao je suštu suprotnost, te je tim sa Malog Kalemegdana upisao poraz rezultatom 90:91

ЗВЕЗДА ПОРАЖЕНА НАКОН ДРАМЕ: Басконија славила у лудом мечу, а све дугује једном човеку...

M. Vukadinović

Crvena zvezda igrala je bez Miloša Teodosića, koji se juče povredio, kao i ranije nedostupnih Nikole Topića i Nemanje Nedovića. Za tim Janisa Sferopulosa debitovao je novajlija Džavonte Smart koji je od prve sekunde pokazao da uživa u atmosferi i da crveno-beli od njega mogu mnogo da očekuju. Na drugoj strani nestvarnu partiju pružio je Markus Hauard koji je samo u trećoj deonici zvezdi ubacio 17 poena i preokret u tom periodu.

U prvoj deonici Zvezda je na obe strane igrala dobro, a presingom je ograničavala igru Baskonije. Uz odličan protok lopte pogodili su šest trojki u uvodnom periodu. Smart je postigao četiri poena u prvom minutu na parketu (30:20).

M. Vukadinović

Smart je u nastavku postigao i trojku, a domaći sastav "pritegao" je odbranu dodatno uz konstantnost u igri. Bilo je teško gostima da dođu do obruča Zvezde, iako su se jednom spustili na pet poena zaostaka, imala je domaća odgovor. Rokas Gedraitis, Adam Hanga i Davidovac bili su oslonac domaćina.

Dobar protok lopte doneo je četi Janisa Sferopulosa broj otvorenih šuteva pre svega za tri poena, pa su igrači Duška Ivanovića imali više nego dobrih osam od 15.

Čvrsta odbrana Zvezde naterala je igrače Baskonije da izgube devet lopti. Tim sa Malog Kalemegdana imao bi veću prednost, da nije dozvolio Baskoniji devet skokova u napadu (52:43).

M. Vukadinović

Loše je Zvezda otvorila treću deonicu, osam poena postigao je Markus Hauard na startu, a poenima Čimea Monekea gosti su došli do izjednačenja uz seriju 11:2, a Dejan Davidovac trećom trojkom prekinuo je nalet gostiju.

Dva minuta pred kraj deonice po prvi put poveli su gosti. Koji su deonicu završili uz osetno vođstvo 62:69. Uz čak 17 poena Markusa Hauarda u trećem periodu.

Pritegli su gosti odbranu, a Hauard opustio ruku. Zvezda je u ofanzivi bila u kontra ritmu, a u defanzivi bez rešenja za šut sa distance.  

Ušla je završnica meča u dramu, kod domaćih raspoložen je bio Jago dos Santos koji je upisao 10 poena. Dao je Rokas Gedraitis trojkom minut i po pre kraja domaćima nadu (83:84), a tada je na scenu ponovo stupio Hauard, Zvezda je nekoliko sekundi do kraja uspela da se spusti na minus jedan, ali nije za više imala snage.

ZVEZDA - BASKONIJA 90:91 (30:20, 22:23, 10:26,22:28)-

Zvezda: Smart 11, Lazarević, Hanga 10, Davidovac 9, Mitrović 6, Lazić 6, Tobi, Bolomboj 9, Ilić, Gedraitis 13, Gilespi, Dos Santos 26

Baskonija: Hauard 32 Raeste, Kuereheta, Sedekerskis, Marinković 18, Miler Mekentajer 3, Diez 3, Rogavopulos 8, Diop, Kotsar 4, Kostelo 10, Moneke 13

KRAJ MEČA

40' Fauliran je ponovo Jago, imaće dva penala. Tražio je pritom Ivanović čelendž zbog navodnog nesportskog Bolomboja, a sudije su presudile u korist Zvezde. Dobro je beogradski tim odigrao odbranu, kontru je završio Brazilac poenima za -87:88. Loptu je ukrao Branko Lazić. Bolomboj je faulirao igrača Baskonije. Potom Kodi Miler Mekentajer dobija dva penala. Tačku na meč stavio je Marinković sa penala, te je trojka Dos Santosa bila nedovoljna - 90:91.

39' Zatresla se dvorana kada je Rokas Gedraitis pogodio za tri i spustio Zvezdu na minus 1 - 83:84. Pogodio je još jednom Hauard. Potom promašuje dva penala Luka Mitrović.

38' Pogađa iz rolinga Mitrović, zvezda na minus četiri - 80:84. Imala je Zvezda lepu priliku da se dodatno spusti, ali je Jago promašio pri šutu za tri celu konstrukciju.

36' Pravi Moneke grešku u koracima, potom Jago proigrava Gedraitisa, a Hauard poentira za 78:84, uz još jednu izgubljenu loptu Španaca.

M. Vukadinović

Tekst potpisa

35' Spušta Jago Zvezdu na - 6. Pogodio je. Uprkos dobroj odbrani Kostelo je pogodio, a na drugoj strani fauliran je Jago, koji je još jednom bio precizan sa penala - 76:82

34' Sjajnu odbranu igra Zvezda, ali je izdaje skok. Dva puta gosti hvataju skok, a na kraju Vanja Marinković kažnjava trojkom - 70:80

33' Zvezda je igrala u zoni, pogodio je trojku Marinković, vratio Jago, pre toga dva penala ubacio je Luka Mitrović - 68:77. Fauliran je bio Jago, pogodio je dva penala 70-77.

32' Čak sedmu trojku pogodio je Hauard  za plus 11 - 63:74.

31' Moneke je poentirao, a Zvezda gubi loptu. Zvezda je u potpunosti u kontra ritmu u odnosu na prvo poluvreme. Fauliran je Hanga i bio polovičan sa penala 63:71

M. Vukadinović

TREĆA ČETVRTINA 10:26

30' Hanga je pogodio flouter, a Hauard novu trojku - 62:66. Da stvar bude gora po domaće, Marinković je pogodio trojku uz zvuk sirene.

29' Novom trojkom Markusa Hauarda došla je Baskonija do prvog vođstva 60:61. Potom je Moneke ubacio dvojku.

27' Po drugi put Markus Hauard dobio je tri penala, faulirao ga je Smart, a on je realizovao dva od tri - 60:58.

26' Kostelo ubacuje dvojku, a Gedraitis je bio polovičan sa penala - 58:56. Pa dobra odbrana Zvezde i dva penala za Smarta koje je realizovao.

25' Moneke donosi izjednačenje gostima, a Davidovac trećom trojkom prekida seriju gostiju.

24' Dva promašaja Lazića na startu, iskupio se Bolomboj uz snažno zakucavanje. Hauard se sada malo i igra, sa preko 10 metara raspalio je trojku.

23' Neverovatno je šta radi Markus Hauard. Loše otvaranje deonice Zvezde, a sa dve dalekometne trojke gosti su se vratili u meč - 52:49.

M. Vukadinović

IZJAVE NA POLUVREMENU

JANIS SFEROPULOS: To je naš problem skokovi. Dozvolili smo devet ofanzivnih skokova, tako su ostali u igri. Moramo da budem skoncentrisaniji i onemogućimo im skokove.

ČIME MONEKE: Pravili smo glupe greške, imali smo mnogo izgubljenih lopti. Lepa je atmosfera, moramo da se setimo da je ovo samo košarka i da ne pravimo greške.

DžOEL BOLOMBOJ: Dajemo mnogo skokova u napadu iz kojih postižu lake poene, moramo bolje da igramo na skoku, i ograničimo im šut za tri.

DRUGA ČETVRTINA 22:23

20' Nakon toga dobra odbrana pa kontra Gedraitisa koji pogađa uz  faul, a nije bio siguran sa penala - 52:40. Odgovorio je trojkom nekadašnji košarkaš Partizana Vanja Marinković.

19' Rokas Gedraitis ubacio je trojku, za svoje prve poene, potom Kostelo gubi loptu, a potom Sedekerkis pravi faul pod košem. Bolomboj je bio budan, iskoristio je promašaj Bolomboja i pogodio za prvu dvocifrenu prednost 50-40

17' Rogavopulos je pošao na polaganje, a reket domaćina zaključao je Bolomboj, poslavši smeč u aut. Odbranili su se nakon toga igrači Zvezde.  Mitrović je u reketu igrao protiv Milera Mekentajera koji je napravio faul. Ipak, prave u nastavku seriju 4:0 igrači Baskonije, Moneke je ubacio dva koša timu sa Malog Kalemegdana - 45:40, a Sferopulos je tražio minut odmora.

16' Pogađa za goste Diaz, a Smart pogađa i trojku na drugoj strani. Velike pohvale zaslužuje odbrana Zvezde koja je u ovim trenucima nerešiva enigma za Špance.

15' Kocar je bio dva puta precizan sa penala, potom Hanga pogađa uz kontakt. Bio je precizan i sa penala - 42:33

14' Novi poeni Hange, pa promašuje Moneke, a potom Rogavopulos biva blokiran. Odlično se brani Zvezda, ali na drugoj strani ne kapitalizuje.

13' Nove poene upisao je Smart, potom Rogavopulos ubacuje novu trojku, a zatim prve poene Hanga -  37:28. Zakasnio je potom Gilespi, a Kostelo ubacio još jednu trojku za +6 Zvezde.

12'  Pogodio je za dva Kodi Miler Mekentajer, odgovorio trojkom Davidovac, drugom na meču, a sedmom večeras Crvene zvezde - 33:22. Pogodio je uz faul u nastavku Čime Moneke.

KRAJ PRVE ČETVRTINE 30:20

10' Priliku da debituje dobio je i Džavonte Smart, pogodio je dvojku, a Rogavopulos je preko ruke pogodio za tri. Ipak, četvrtina je završena poenima uz zvuk sirene Smarta - 30:20

9' Prelepa akcija Crvene zvezde, završena je povratnim pasom Jaga dos Santosa, koji je pogodio za tri, potom je dva penala zbog nesportskog faula imao Marinković - 27:17.

FOTO: M. Vukadinović

7' Fantastična igra Zvezde do sada. Već 10 poena ima Jago dos Santos. Ubacio je dvojku uz faul, poentirao je iz kornera još jednom Branko Lazić, trojku za goste postigao je Vanja Marinković - 24:16

PROČITAJTE JOŠ: DIRLjIVE SCENE U ARENI: Minut ćutanja za Dejana Milojevića

5'  Poentirao je Jago, Rogavopulos i Kostelo ubacili su poene za goste, a nakon toga Mitrović uvećava još jednom prednost domaćih na 19:13.

3' Kotsar je pogodio, vratio Džoel Bolomboj uz faul - 8:8. Onda je loša odbrana gostiju usledila, a kaznio to Jago dos Santos drugom trojkom, potom Gedraitis krade loptu, pa Branko Lazić novom trojkom diže atmosferu do usijanja - 14:8.

FOTO: M. Vukadinović

2' Napravio je Vanja Marinković prekršaj nad Mitrovićem. Promašio je igru u postu upravo Mitrović, a snažno na odbitak zakucao Bolomboj. Kaznio je drugom trojkom to Hauard.

1' Počela je utakmica u Beogradu. Pogodio je trojku Jago dos Santos iz velike udaljenosti - 3:0.  Vratio je Markus Hauard

Gospodski su navijači dočekali doskorašnjeg trenera Duška Ivanovića.

UOČI MEČA

Zvezda nastavlja da igra u promenljivoj formi i ne može da uđe u pravi ritam. Naredna dva kola mogla bi da budu presudna za srpskog predstavnika u Evroligi.

Utakmicu će zbog povrede propustiti Nemanja Nedović, Nikola Topić, ali i plejmejker Miloš Teodosić.

Ekipa sa Malog Kalemegdana 13. je na tabeli i sa skorom 9-12, dve pobede je daleko od plej-ina.

Baskonija je po dolasku Duška Ivanovića bila u seriji dobrih rezultata, ali je kako je sezona odmicala njena forma opadala, pa se sada nalazi na 10. mestu na tabeli i glavni je konkurent Zvezdi.

Španski tim je takođe polovičan izašao iz duplog kola. Posle poraza od Monaka u kneževini 93:83, uspeli su da na domaćem terenu nadigraju Olimpijakos 80:69.

U poslednjoj odigranoj utakmici tim Duška Ivanovića savladao je Manresu u gostima 90:82.

Sferopulos traži podršku navijača

Trener košarkaša Crvene zvezde Janis Sferopulos izjavio je da će "crveno-beli" morati da imaju dobar pristup na meču sa Baskonijom i dodao da je njegovom timu potrebna podrška navijača.

- Igramo protiv tima koji igra odlično na gostovanjima i ima odličan skor. Ako ne budemo sa dobrim pristupom, neće biti dobro. Moramo da prihvatimo da se suočavamo sa njima kao timom, nevezano za to ko su im najbolji košarkaši poput Markusa Hauarda, rekao je Sferopulos na konferenciji za medije u Beogradu.

Dodao je da postoji mogućnost da će novi košarkaš Zvezde Džavonte Smart debitovati protiv Baskonije.

Zvezda i Baskonija se "poznaju"

Španska ekipa je u poslednjih deset mečeva, od srpskog predstavnika bolja bila sedam puta. U prethodne dve sezone, bilans je 3:2 u korist ekipe Duška Ivanovića.

Poslednji duel dve ekipe odigrale su u okviru 13. kola Evrolige, a Baskonija je posle neizvesne završnice bila bolja 87:85.

Trener Baskonije, Duško Ivanović vodio je crveno-bele prethodne sezone, a na početku ove smenjen je zbog loših rezultata.

- Srećan sam što se vraćam u Beograd. Bio sam u odličnom timu, sa divnom publikom. Imam mnogo prijatelja u tom gradu, zaista sam srećan što se vraćam tamo, iako ćemo patiti tokom meča. Crvena zvezda ima najtalentovaniji tim u Evropi, izjavio je Ivanović pred meč.

Utakmica Zvezde i Baskonije počinje u 19 časova, a njen tok možete pratiti na našem portalu.

Tabela Evrolige:

1. Real Madrid 19-2

2. Barselona 15-6
3. Virtus 14-7
4. Panatinaikos 13-8
5. Fenerbahče 13-8
6. Makabi 12-9
7. Olimpijakos 11-10
8. Monako 11-10
9. Partizan 11-10
10. Baskonija 11-10
11. Valensija 10-11
12. Olimpija 9-12
13. Crvena zvezda 9-12
14. Bajern 8-13
15. Efes 8-13
16. Žalgiris 7-14
17. Asvel 4-17
18. Alba 4-17

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno!