"ORLOVI" U TBILISIJU: Juri se pobeda nad Gruzijom za 2-0 i miran san pred Igre u Parizu

V. Preradović

26. 02. 2024. u 06:50

TBILISI je destinacija poslednje zvanične utakmice košarkaša Srbije pre nego što se na leto okupe na pripremama za Olimpijske igre u Parizu. Juče u ranim popodnevnim satima doputovali su u prestonicu Gruzije, gde ih danas pred krcatim tribinama gradske arene očekuje drugi meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2025. godine (18.00).

ОРЛОВИ У ТБИЛИСИЈУ: Јури се победа над Грузијом за 2-0 и миран сан пред Игре у Паризу

FIBA.Basketball

Selekcija Svetislava Pešića za februarsku reprezentaivnu akciju uspešno je prebrodila neretko problematičan početak, u prvom kolu G grupe odbranom je ugušila skroman talenat Finske u odsustvu njene NBA zvezde Laurija Markanena. Drugi protivnik igra znatno konvencionalniju košarku, ima jednu evroligašku zvezdu i odnedavno je vodi srpski trener Aleksandar Džikić.


Poraz na startu od Danske ukazuje na to da je potrebno vreme da doskorašnji strateg Hapoela iz Jerusalima pronađe kopču sa redovnim učesnikom evropskih prvenstava. As Virtusa Toko Šengelija odradio je lidersku ulogu sa 27 poena i šest skokova protiv skandinavskog autsajdera, ali igra oslonjena na premalo igrača nije pobednički recept.
Centarskog veterana Giorgija Šermadinija nagrizaju godine, svežu krv Gruzija je ubrizgala naturalizovanjem beka Makabija Džo Tomasona, koji je debitovao sa 16 poena u duelu sa Dancima.

- Priprema za Gruziju je mnogo lakša nego za meč sa Finskom, koja je atipična ekipa - kaže centar "orlova" Filip Petrušev. - Gruziji su dvojica glavnih igrača Šengelija i Šermadini, koje svi odlično poznajemo. Znamo kako da ih napadamo i branimo, uz Amerikanca iz Makabija koji je takođe vrlo dobar igrač. Ostali ih dopunjavaju, glavni
akcenat je na njihovim liderima. Moramo timski da ih zatvorimo i budemo aktivni na strani pomoći, što je nedostajalo protiv Finske.

JAČI ZA DOBRIĆA

SRBIJA će u meču sa Gruzijom biti jača za jednog evroligaškog igrača i srebrnog reprezentativca sa Mundobasketa u Manili.


Bek Virtusa Ognjen Dobrić propustio je duel sa Finskom zbog nedovoljno zalečene povrede skočnog zgloba, ali je otputovao sa timom u Tbilisi i biće u sastavu za drugu utakmicu u kvalifikacijama za Evrobasket 2025.


Osim u individualnom kvalitetu, prednost Srbije je i u širem izboru igrača sposobnih da isporuče doprinos u bilo kom trenutku. Izuzimajući Aleksu Radanova i donekle Balšu Koprivicu, Pešić je protiv Finske koristio desetoricu i time stekao prevagu u agresivnosti, skokovima, bitnim elementima kada tim još nije pravi tim i očigledno kuburi sa plejmejkerima.

- Svaka utakmica je drugačija, ova sa Gruzijom biće sasvim različita jer igra potpuno drugačiju košarku od Finske - kaže selektor Pešić. - To je ekipa sa dobrom organizacijom i u odbrani i u napadu. Čitavim tokom utakmice sa Danskom su vodili, nekim pogrešnim odlukama su došli u situaciju da su izgubili. Ali, to za nas ništa ne znači jer je svaka sledeća utakmica, kao što sam rekao, drugačija. Radi se o vrlo iskusnoj ekipi, pogotovo u ovim kvalifikacijama. Imaju kontinuitet godinama, jedino što se sada promenilo je stranac i novi trener, naš Aleksandar Džikić. Moraćemo da na drugačiji način pripremimo utakmicu i da se na neki način prilagodimo. Ipak se igra u gostima, moramo da budemo hrabri i da, uz sav respekt prema Gruziji, mislimo na način kako mi treba da igramo i u odbrani i u napadu.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona