U zgradi “Borbe” svečano otvorena sala “Ive I Glige” (VIDEO)

Novosti online

02. 12. 2023. u 12:03

Danas je, u prostorijama zgrade "Borba", gde se već nekoliko dana održava 36. po redu Međunarodno otvoreno prvenstvo u šahu "Trofej Beograda", svečano otvorena sala "Ive i Glige".

У згради “Борбе” свечано отворена сала “Иве И Глиге” (ВИДЕО)

Foto: NIKOLA ČIMBUROVIĆ

Prema rečima predsednika Šahovskog saveza Beograda Andrije Jorgića, sam naziv nosi određenu simboliku.

- Gde će drugo da se odvijaju šahovske borbe nego u zgradi "Borbe"? Ono što spaja velikana jugoslovenskog i srpskog šaha Svetozara Gligorića Glige i jedinog našeg nobelovca je upravo borba. Ivo Andrić je pisao za "Borbu", dok je Svetozar dugo živeo ovde u zgradi i bio jedan od urednika jugoslovenskog sportskog lista "Sport". Zato ćemo danas ovu salu otvoriti i imenovati je salom "Ive i Glige". Mislim da je ovo najmanje što smo mogli da učinimo, poručio je Jorgić I dodao da je izuzetno ponosan na učešće 200 igrača iz 22 nacionalne federacije na aktuelnom “Trofeju Beograda”.

- Ponosni smo na taj, kao i na podatak da 24 dame učestvuju na ovom turniru.Tu je puno mladih, želimo uvek da im damo podršku i pošaljemo jasne poruke. Sa nama danas imamo i takmičare iz Azerbejdžana, Jermenije, Rusije, Ukrajine, što još jednom dokazuje da je šah "viteška" igra koja spaja ljude. Želimo da pošaljemo jasnu poruku, da vratimo šah u škole i omasovimo sve ovo što radimo, rekao je Jorgić.

Otvaranju i imenovanju sale prisustvovao je i narodni poslanik Uglješa Mrdić koji je tom prilikom podsetio da je Srbija novi prvak Evrope u šahu.- Ono što sam primetio je, da je svaki sledeći turnir koji organizuje Andrija Jorgić sa svojim saradnicima, sve bolje i bolje organizovan i okuplja sve veće majstore šaha. Ovo je jedan od najlepših sportova i veština, a odličan je i za razvoj dece i jako mi je drago što je zahvaljujući podršci države sve popularniji u školama. Nikada ne treba da zaboravimo na naše šahovske velikane, jer su upravo oni ti koji su utabali put šahu na ovim područjima. Verujem da će upravo ova sala "Ive i Glige" okupljati brojne buduće šampione, a ono zbog čega mi je najviše drago je što ovde vidim i decu iz najnižih razreda kako igraju protiv naših penzionera. To je lepota šaha, zaključio je Mrdić.

Gradski sekretar za sport i omladinu Nikola Penić svečano je otvorio salu “Ive i Glige” otkrivanjem ploče sa natpisom i tom prilikom istakao da će ekspanzija šaha kao sporta biti još veća nego u godini za nama.

- Zadovoljstvo mi je što sam danas ovde. Hvala gospodinu Jorgiću koji me pozvao da prisustvujem otvaranju ovog turnira. Grad Beograd preko Sekretarijata za sport i omladinu opredeljuje ozbiljna sredstva za "Trofeje Beograda" u svim sportovima - njih 58. Odabrao sam da dođem danas ovde jer šahovski sport u 2023. godini postiže ponovo sjajne rezultate. Drago mi je da se ovaj sport budi i da će ulaganja države u narednom periodu biti još veća, te da će ekspanzija šaha kao sporta biti još veća nego u godini za nama, izjavio je Penić, koji je nakon toga zajedno sa Uglješom Mrdićem označio početak sedmog kola turnira povlačenjem prvog poteza.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave