BEZ DILEME ZA SRBIJU: Šahista Aleksej Sarana za "Novosti"

S.Rajić

19. 01. 2024. u 10:00

ŠAHOVSKE figure i tabla bile su odmalena njegova svakodnevica, a sudbina ga je odvela u Srbiju. Sjajni takmičar drevne igre na 64 polja Aleksej Sarana, još jedan je u nizu sportista koji je izabrao da se takmiči pod našom zastavom. Momak rođen u Kijevu (Ukrajina), čiji su roditelji Rusi, jedva je čekao da nastupi pod srpskom trobojkom.

БЕЗ ДИЛЕМЕ ЗА СРБИЈУ: Шахиста Алексеј Сарана за Новости

ŠSS

- Sa Šahovskim savezom Srbije sam pričao i ranije o mogućnosti da zaigram za vašu zemlju. Kada je Međunarodna šahovska federacija odlučila da ukine kazne zbog promene države za koju se nastupa, nijednog trenutka nisam imao dilemu da li da igram za Srbiju - priča za "Novosti" Sarana, koji je trenutno među 50 najboljih šahista na svetu, kao i 20 u Evropi.

Iz Rusije u Beograd se preselio još na proleće 2022, a adaptacija na novu sredinu nije išla glatko.

- U početku nije bilo uopšte lako. Međutim, ljudi u Srbiji su veoma prijateljski nastrojeni i druželjubivi, što mi je pomoglo u prilagođavanju. To je ono što me oduševljava u vezi sa vašom zemljom - naglašava Aleksej, koji pokušava da što bolje nauči srpski jezik.

Skromno o pobedi nad Magnusom

ALEKSEJ je pobedio najboljeg šahistu svih vremena Magnusa Karlsena na Svetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu 2022. godine.

- U brzopoteznim partijama, sve se odvija brzo, bez pravog redosleda. Svašta može da se dogodi u jednoj partiji, ne bi to smatrao velikim dostignućem - skroman je Sarana.

Izvan šaha, voli da vodi sasvim običan život, kao i većina mladih momaka.

- Često vozim bicikl pokraj Ušća, uz obale beogradskih reka, taj deo je prelep. Najviše što volim da gledam je e-sport, profesionalna takmičenja u kompjuterskim igricama, ali i da ih sam igram.

Aleksej kaže da radi baš ono što voli. U ranom dobu shvatio je da šah njegov životni put.

- Sa pet godina sam postao član šahovske sekcije i od tad su stvari krenule brzo da se dešavaju. Sa osam sam postao šampion Rusije u tom starosnom dobu, i od tad sam znao da jedino što želim je da budem šahista. A idola nikad nisam imao - ističe Sarana, koji će 26. januara proslaviti 24. rođendan.

Najveću potporu da pruži sve od sebe ima od porodice.

- Moja mama mi je uvek bila najveća podrška. Tokom detinjstva pratila me je na svakom turniru, sve zasluge pripadaju njoj, jer je dobar deo svog života uložila da mi pomogne da se ostvarim u ovom sportu - ponosno priča Aleksej.

Kada se osvrne na 2023. godinu, može da kaže da je u njoj postao prvak Evrope u individualnoj (ubrzani i klasični šah) i timskoj konkurenciji, a postao je prvi šampion e-sport Olimpijade.

- Na početku godine nisam očekivao da će se stvari tako odvijati. Razmišljao sam čak i da manje igram klasične partije i da se preorijentišem na brzopotezne partije i igranje preko interneta. Ipak, pobeda u pojedinačnoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu mi je dala dosta elana i motivacije, to mi je zasad i najupečatljiviji uspeh, koji će mi zauvek ostati u srcu. 

Zlato nisam ni zamišljao

VELIKI uspeh, prvo mesto sa Srbijom na ekipnom Prvenstvu Evrope u Budvi u novembru prošle godine, iznenadilo je i Saranu.

- Bili smo autsajderi, negde među deset najboljih. Iskreno, u sebi sam mislio da postoji šansa da dođemo do postolja i da stignemo do makar neke medalje. Zlato i podvig koji smo ostvarili, nisam ni mogao da zamislim, neverovatna stvar - kaže Aleksej.

U 2024. godini, želja mu je da još više napreduje.

- Voleo bih da postižem uspehe na svetskim šampionatima, na tome će biti moj fokus. Uglavnom u brzopoteznim partijama. Nadam se da mogu da budem među tri najbolja na planeti na tim takmičenjima - podvlači Sarana.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave