RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo su najnoviji uslovi za Ruse da bi učestvovali na Olimpijskim igrama "Pariz 2024"

Novosti online

19. 01. 2024. u 22:00

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, ponovo je za jednu od "sporednih" stvari iznedrio i sportski potez. Najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" objavio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK), obelodanivši nove uslove za učešće Ruske Federacije na Igrama čiji je domaćin Pariz 2024. godine.

РУСИЈА ЈЕ ЗГРОЖЕНА: Ово су најновији услови за Русе да би учествовали на Олимпијским играма Париз 2024

FOTO: Tanjug/AP

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava u krvavim sukobima ruskih i ukrajinskih snaga snaga (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su burnija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Naime, nakon što su članovi Izvršnog komiteta MOK-a najpre usvojili preporuku da se Rusima i Belorusima dozvoli učešće  na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, u svojstvu neutralnih sportista, veliku buru izazvali su i zvanični uslovi koji su stavljeni pred Ruse da bi mogli da se pojave na pomenutom sportskom spektaklu.

Oni su objavljeni u "dva talasa", a već prvi je zgrozio Ruse. Drugi, ništa manje. No, krenimo redom.

Prvi objavljeni uslovi da ruski olimpijci takmiče u Parizu

Prvobitno, uvedeni su "samo" sledeći uslovi:

  • Ruskim sportistima koji su prošli kvalifikacije u svojim sportovima dopušta se učešće na Igrama u Parizu 2024, ali u neutralnom statusu. Dakle, bez opreme na kojoj piše Rusija, opreme koja pritom nije u bojama ruske zastave, ali i bez grba, zastave i himne Ruske Federacije tokom nadmetanja;
  • U ovom trenutku 11 sportista iz pomenute dve države ispunjava uslove za učešće, njih osam iz Rusije i tri iz Belorusije;
  • Dopušta se učešće takmiačara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak;
  • "Veoma ograničen broj" ruskih sportista sme na kraju da bude kvalifikovan za Olimpijske igre 2024;
  • Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmičenjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za olimijske igre Pariz 2024, uključujući olimpijsko selo, ali i tribine;
  • Sportisti iz Rusije dužni su da potpišu dokument u kome se navode uslovi za učešće, a u njemu se navodi i uvažavanje Olimpijske povelje, uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta".
  • Sportisti koji podržavaju aktuelna dešava u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije neće biti dozvoljen dolak na pariske Igre;
  • Rusima koji žele na Igre je zabranjeno da učestvuju u bilo kojoj delatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znači da ne mogu da se takmiče u nacionalnim šampionatima, jer tamo stoje istaknute zastava i nacionalni simboli. 

A onda, nakon što su Ukrajinci zapretili bojkotom, čak i ako "samo" ovi uslovi budu na snazi, MOK se opredelio da uvede nove.

Dodatni uslov za Ruse da bi učestvovali na Olimpijskim igrama u Parizu

Međunarodni olimpijski komitet je saopštio da, ipak, za ruske takmičanje neće biti dovoljno ako ih svetska sportska federacija kojoj pripadaju proglasi kvalifikovanim za pariske Igre, već će konačno "zeleno svetlo" davati "posebna komisija MOK-a".

O tome kako će ona odlučivati ko je podoban od Rusa, a ko nije, za sada nema reči, ali u MOK-u ističu da će u toj komisiji biti "i neki nezavisni analitičari".

Malo je reći da je rusku javnost ovaj dodatni uslov zgrozio, o čemu svedoče i natpisi u tamošnjim medijima, a naročito komentari čitalaca na internet sajtovima.

Ako ste se pitali zašto Rusi ne bojkotuju pariske Igre...

Podsetimo, nedavno se i deo ruske sportske javnosti zalagao za bojkot predstojećih Igara ako njihovi sportisti moraju da nastupe bez ikakvog obeležja, čak i imena države, ali je predsednik Olimpijskog komiteta Rusije, Stanislav Pozdnjakov, upozorio da to nije pametno.

- Eventualni bojkot sa sobom donosi bar dva olimpijska ciklusa suspenzije iz svih međunarodnih takmičenja, naglasio je on.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!