BABA ANJUKA I NJENE BAJANE VODICE: O najpoznatijoj trovačici i serijskom ubici sa naših prostora (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

15. 04. 2023. u 08:00

PREDAVANjE u okviru izložbe Tanka linija  između leka i otrova, Baba Anjuka rađanje jedne knige, održaće se u četvrtak 20. aprila u 19 časova u Muzeju u Zrenjaninu.

БАБА АЊУКА И ЊЕНЕ БАЈАНЕ ВОДИЦЕ: О најпознатијој тровачици и серијском убици са наших простора (ФОТО)

Muzej Zrenjanin

Povod za predavanje Šimona Đarmatija, autora knjige i dokumentarnog filma o najpoznatijoj trovačici i serijskom ubici sa naših prostora, iz Banata, Baba Anjuki je upravo aktuelna izložba Tanka linija između leka i otrova.

Muzej Zrenjanin

- Krajem 19. i početkom 20. veka u panonskoj ravnici trovački zanat doživeo je procvat i donosio ogroman profit. Najbolji takav „zanatlija“ na prostoru Banata bila je Ana Draksin iz sela Vladimirovca, poznatija kao baba Anujka, koja je vračala, trovala, varala i pljačkala lakoveran i nesrećan svet, a smatra se da je njenom krivicom umrlo oko pedeset ljudi, dok neki misle da broj stradalih premašuje i stotinu - kaže autor knjige Šimon Đarmati, uz napomenu da za razliku od direktnih trovača, njen je posao bio donekle lagodniji, jer često nije ni znala kako žrtva izgleda, ni kako se zove, a njeno je bilo samo da zna kakvog je zdravlja i težine onaj koji pravi problem i da za dobre pare proda svoj čudesni napitak, svoju „bajanu vodicu“. 

Muzej Zrenjanin

- Pritom, neretko je umišljala da ne čini nikakvo loše delo, već da pomaže ljudima u nevolji. Tvrdila je da zna medicinu bolje od bilo kog lekara i da je svaki njen lek pomogao, uz tvrdnjj da je dobročiniteljka siromašnom i neukom svetu - naglašava profesor Šimon A. Đarmati u svojoj knjizi, koja je plod višegodišnjeg rada i istraživanja, zasnovanog isključivo na činjenicama i dostupnim zapisima i koja predstavlja iscrpan dokument o jedinstvenim zločinima.

SARADNjA MUZEJA NAUKE I TEHNIKE I ISTORIJE FARMACIJE

Izložba Tanka linija  Između leka i otrova rezultat je saradnje Muzeja nauke i tehnike, Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta i Etnografskog muzeja iz Beograda, sa idejom da se jasno ukaže dinamična granica između leka i otrova i važnost saznanja, prenošenja iskustva i savremenih naučnih dostignuća. 

Izložba u zrenjaninskom Muzeju traje do 29.aprila, a nadlezni kustos je etnolog Branka Sikimić.

GRANICA IZMEĐU LEKA I OTROVA

Fenomen granice između leka i otrova sagledavan je kroz prizmu istorije nauke i nasleđa farmacije, medicine, etnologije, biologije, arheologije, pravne regulative, medija, kao i u širem društveno-istorijsko-prirodnjačkom kontekstu, sa teritorijalnim fokusom na područje Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)