PUTOKAZI DO SVETE OGNJENE MARIJE: Meštani Zabrege brinu za pristup do srednjovekovne svetinje (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

28. 05. 2023. u 22:02

MEĐU ostacima desetak srednjovekovnih svetinja u kanjonu reke Crnice posebno mesto zauzima Crkva Svete Ognjene Marije, gde se i danas vernici iz Zabrege, nadomak Paraćina, okupljaju.

ПУТОКАЗИ ДО СВЕТЕ ОГЊЕНЕ МАРИЈЕ: Мештани Забреге брину за приступ до средњовековне светиње (ФОТО)

Foto: Društvo "Petrus"

Ova crkva je u sastavu nekadašnjeg manastirskog kompleksa Petruše ispod srednjovekovnog vojnog utvrđenja Petrus.

Da bi meštani mogli da dođu do njenih ostataka i zapale sveću, što još uvek čine, napravljena su dva pešačka mostića preko Crnice, a Društvo „Petrus“ redovno kosi, uređuje stazu i čisti put do ove svetinje.

Ovih dana postavili su i putokaze da bi gosti sa strane, kojih ima dosta iz svih krajeva Srbije, a koji pohode Zabregu, mogli lakše da stignu do Crkve Svete Ognjene Marije.

Prema saznanjima zabreškog Društva za očuvanje tradicije „Petrus“ , pretpostavlja se da je crkva izgrađena polovinom 14. veka, kada je župan Vukoslav dobio Petrušku oblast od cara Dušana. Sazidana je na steni iznad reke Crnice i ima specifičnu arhitekturu, a prema priči, kasnije je ovde živeo i red  monaha koje su nazivali sinaiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!