BUJICE NAPRAVILE HAOS: Snažno nevreme zahvatilo sela podno Gledićkih planina kod Kraljeva (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

05. 06. 2023. u 11:59

NEKOLIKO sela podno Gledićkih planina, četrdesetak kilometara udaljenih od Kraljeva, minulog vikenda u više navrata zahvatilo je snažno nevreme praćeno jakom kišom, vetrom i grmljavinom.

БУЈИЦЕ НАПРАВИЛЕ ХАОС: Снажно невреме захватило села подно Гледићких планина код Краљева (ФОТО)

G.Šljivić

Obilne padavine pokrenule su vodotokove drugog reda, pa su nabujali potoci i rečice za kratko vreme napravili štetu na lokalnoj saobraćajnoj infrastrukturi, domaćinstvima i poljoprivrednim objektima gledićkog kraja, u atarima sela Ravanica, Godačica, Leševo, kao i u obližnjem Čukojevcu.

U domaćinstvu braće Zorana i Miljka Mićića u Ravanici bujica je potpila stambene i pomoćne objekte, ne štedeći ni poljoprivredu mehanizaciju i preteći da u nepovrat odnese sve ono što je ova vredna porodica godinama sticala.

- Opet se ponovila situacija iz 2014. godine kada su bujice, noseći sve pred sobom, napravile haos u ovom i okolnim gledićkim selima. I sada je problem nastao zbog neuređenih odvodnih kanala i korita manjih vodotokova jer ovolika količina vode jednostavno nema gde da otekne. Poplavljeno nam je prizemlje kuće, bašta više ne postoji, a bujica je nanela i veliku količinu đubreta i polomljenog drveća – kaže Miljko Mićić.

U ispumpavanju vode iz poplavljenih domaćinstava pomogli su pripadnici kraljevačkog Sektora za vanredne situacije, a kolika je šteta, prema Mićićevim rečima, precizno će moći da se utvrdi kada se voda povuče i kada prestanu padavine.

 

Ista slika, kažu meštani, mogla se videti i u još nekoliko susednih domaćinstava, kao i na saobraćajnoj infrastrukturi.

- Nekoliko sati sve je bukvalno bilo pod vodom, a kiša je i dalje pljuštala na sve strane. Kao da su se sastavili nebo i zemlja.

PUTEVI

VODENA stihija poplavila je brojne lokalne puteve i oštetila prelaze preko ovdašnjih vodotokova. Tako je Gračačka reka koja se uliva u Zapadnu Moravu bukvalno odnela deo lokalnog puta Stubal-Donji Gračac.

- Svi pravci biće sanirani, ali ćemo to obavljati prema prioritetima. Za obimnije radove sačekaćemo da prođu padavine koje se najavljuju i u narednom periodu kako ne bi došli u situaciju da isti posao radimo dva ili tri puta za samo nekoliko dana – kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)