KONAČNO DOČEKALI KROV NAD GLAVOM -U Vrbasu uručeni ključevi stanova za 14 izbegličkih porodica

Z. Rajić

17. 06. 2023. u 10:12

ČETRNAEST izbegličkih porodica iz BiH i Hrvatske dobilo je u petak ključeve novih stanova u naselju Vinogradi u Vrbasu. Stanovi su izgrađeni kroz Regionalni stambeni program (RSP) Srbije, BiH, CG i Hrvatske, uz podršku OEBS i UNHCR

КОНАЧНО ДОЧЕКАЛИ КРОВ НАД ГЛАВОМ -У Врбасу уручени кључеви станова за  14 избегличких породица

foto Z. R.

Najveći donator bila je EU, a uz nju su finansijeri bili SAD, Turska i 12 evropskih država – Nemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Luksemburg, Španija, Kipar, Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka.

- Zgrada od 672 kvadrata budući je dom porodica koje dobijanjem ključeva završavaju svoju izbegličku epopeju i otvaraju novu, lepšu i srećniju stranicu u svom životu - rekla je Jasna Bjelica, članica Opštinskog veća u Vrbasu, zadužena za socijalna pitanja.

Trajni smeštaj u ovoj stambenoj zgradi dobile su porodice koje su u izbeglištvu bile 28 godina. Za samce i porodice od dva člana napravljeni su stanovi od 20 kvadratnih metara, a površina je uvećana za po 10 kvadrata za svakog narednog člana domaćinstva.

Porodica Ratomira Pajović iz Goražda (BiH) jedna je od onih koja se useljenjem u zgradu u Vrbasu rešila kirije, pod kojom je dugo stanovala.

VIŠE 7.000 REŠENjA

Kroz Regionalni stambeni program u Srbiji do danas je uručeno 7.101 stambeno rešenje.

- Do kraja ovog projekta, koji se završava 30. juna, zbrinućemo još oko 300 porodica – iznela je Stanisavljevićeva.

- Tamo gde smo dosad stanovali plaćali smo kiriju do 90 evra. Došao sam u Vrbas sa ženom i troje dece, a sa nama je bila i moja majka, koja je u međuvremenu preminula. Mučili smo se sve vreme, a ja sam radio privatno dan-noć, ne birajući poslove. Novi stan biće nam spas – rekao je Ratomir.

Za izgradnju stanova 596.222 evra odobrila je Banka za razvoj Saveta Evrope, a lokalna samouprava je obezbedila i opremila lokaciju na ukupno 1.098 kvadratnih metara.

- U Vrbasu je izbeglim, raseljenim i prognanim osobama dosad dodeljeno 266 stambenih rešenja, od toga 69 putem RSP – kazala je Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije RS.

Pored nje, događaju su prisustvovali zastupnik Delegacije EU u Srbiji Gerhard Salzer, šef kabineta Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Jovan Lazarov i predstavnici državnih i međunarodnih organizacija i institucija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

ŠEŠELJ OTKRIO KOJE ZEMLJE SU GA LIČNO RAZOČARALE: Sedam država zabilo nož u leđa Srbiji