U KIKINDI USTANOVLJENO PRIZNANJE "MILENA GIRIĆ": Nagrada najboljem đaku iz biologije

Рада Шегрт
Rada Šegrt

19. 06. 2023. u 14:52

IME nekadašnje nastavnice biologije Milene Girić, voljene od učenika, cenjene od kolega i ugledne u gradu, ubuduće će pamtiti i one generacije OŠ „Sveti Sava“ u Kikindi kojima nije bila predavač.

У КИКИНДИ УСТАНОВЉЕНО ПРИЗНАЊЕ МИЛЕНА ГИРИЋ: Награда најбољем ђаку из биологије

Foto: R. Šegrt

Za to su se pobrinula njena deca, Miroslav i Jelena, koji su, u dogovoru sa ovom školom, ustanovili nagradu koja nosi ime njihove majke. Dodeljivaće se đacima koji budu postizali najbolje rezultate iz biologije. Prvi dobitnik je učenica sedmog razreda Jovana Karić, koja je osim plakete dobila i kvalitetan android tablet.

- Naša majka je u ovoj školi radila čitav radni vek, nešto više od tri decenije. Preminula je pre godinu dana, u 87. godini. Bila je uspešan nastavnik. Sestra i ja već dugo živimo u inostranstvu i tamo je uobičajeno da se ustanove ovakve nagrade, bilo od porodice, institucije ili grupe ljudi. Mi smo želeli da uradimo tako nešto u gradu u kojem smo rođeni, odrasli, školovali se i zaključili brakove, pre nego što smo otišli u Ameriku. Mnogo nam znači što je škola prihvatila naš predlog i što će uspomena na našu majku živeti kroz ovu nagradu – objasnio je Miroslav Girić.

Ime nastavnice biologije Milene Girić pamte generacije kikindskih osnovaca, koje su završile OŠ „Sveta Sava“ (nekada „Moša Pijade“). Rođena je u Novom Bečeju, školovala se u Novom Sadu, a odmah nakon toga zaposlila u Kikindi. Cela njena porodica bila je posvećena pedagoškom radu.

- Njen otac takođe je bio nastavnik biologije, a majka je bila prvi nastavnik fiskulture u kikindskoj gimnaziji. Patrijarh Vikendije Prodanov bio je njen rođak. Sestra i ja nismo u obrazovanju, ja sam posvećen informacionim tehnologijama, a sestra pravu. Porodičnu tradiciju u prosveti nastavlja moja supruga – naveo je Girić.

Prva dobitnica nagrade „Milena Girić“ učenica Jovana Karić, osim iz biologije, uspeh je postigla i iz hemije, jer je nedavno osvojila prvu nagradu na državnom takmičenju.

- Priznanje mi mnogo znači, jer tako dobijam podršku za nova saznanja iz biologije i buduća takmičenja za koja se sa uživanjem pripremam - rekla je Jovana Karić.

Milena Girić bila je udata za Milorada Girića, čuvenog arheologa kikindskog muzeja, koji je prvi istraživao nekropolu u Mokrinu iz ranog bronzanog doba i o tome napisao dve knjige.

MAMINI ĐACI

- Šalili smo se da je ceo grad čuvao našu mamu. Kad god bi izašla u šetnju srela bi nekog svog đaka. Vraćala se kući radosna i u foto-albumima tražila tog učenika da ga se priseti iz đačkih dana. Uvek nam je pričala o tim susretima i o tome kako joj je u nečemu pomogao neki njen đak. Mi smo onda bili spokojni, jer mamu čuva ceo grad i zahvalni smo Kikindi na svemu. Zadržali smo kuću i imamo nameru da i dalje dolazimo jednom godišnje – rekla je Jelena Girić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!