DANAS STENT, SUTRA KUĆI: Nova minimalno invazivna metoda u angiosali Zdravstvenog centra Valjevo

B. PUZOVIĆ

23. 06. 2023. u 12:05

U ANGIOSALI Zdravstvenog centra Valjevo prvi put je obavljena rotablacija, intervencija koja je do sada praktikovana samo u tercijarnim medicinskim ustanovama u Srbiji. Rotablacija je uspešno realizovana kod dva pacijenta, procedura podrazumeva otvaranje arterije minimalno invazivnom procedurom da bi se postavio stent. Pacijent već sutradan ide kući, oporavak je znatno ubrzan, a troškovi lečenja su smanjeni.

ДАНАС СТЕНТ, СУТРА КУЋИ: Нова минимално инвазивна метода у ангиосали Здравственог центра Ваљево

Foto B. Puzović

Obuku tima lekara valjevske angiosale za primenu nove metode - rotacione aterektomije odnosno rotablacije obavio je interventni kardiolog Kliničkog centra Srbije dr Dejan Milašinović. Istakao je da se broj i kvalitet procedura, kao i način lečenja pacijenata sa koronarnom bolešću koje mlada ekipa lekara i instrumentara angiosale Zdravstvenog centra sprovodi, ne razlikuje od bilo koje zdravstvene ustanove u Srbiji.

Opravdali očekivanja

- SVAKE godine smo uvodili u praksu po neku novu proceduru - kaže dr Marko Stanković. - Svaki novi postupak koji se primeni u tercijarnim ustanovama, vrlo brzo stiže i u valjevsku angiosalu. Čitav tim još od početka rada angiosale postupa kao u bilo kojoj velikoj zdravstvenoj ustanovi, jer su, uostalom, svi naši konsultanti i učitelji imali upravo takva očekivanja.

- Ova metoda primenjuje se kod izuzetno velikih i tvrdih naslaga kalcijuma u krvnom sudu - objašnjava dr Ivica Obradović, šef Odseka za invazivnu radiološko-kardiološku dijagnostiku ZC Valjevo. - Jednostavno rečeno, burgija lomi kalcifikovanu naslagu u krvnom sudu, da bi lakše mogao da se ugradi stent. Ovakve procedure postale su sve češće, a od sada će biti dostupne i u našoj ustanovi. Uz dobru i plodnu saradnju sa dr Dejanom Milašinovićem tokom naredne godine u našoj angiosali ćemo početi da primenjujemo još jednu značajnu proceduru.

Valjevski tim

DVA tima valjevske angiosale čine dr Ivica Obradović, dr Marko Stanković, dr Dušan Ružičić, instrumentari Nataša Cvetković, Katarina Popović, Jelena Krstić i Snežana Spolador, rendgen tehničar Petar Popov. Izvođenje nove procedure troje mladih lekara internista na obuci posmatrali su iz kontrolne sobe angiosale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)