BURA ZBOG MURALA U KRUŠEVCU: U Gradskoj upravi najavljuju da će prekrečiti "delo", uključena i policija(FOTO)

S.BABOVIĆ

20. 07. 2023. u 17:33

OGROMAN mural sa srpskom trobojkom i porukom „Kad se vojska na Kosovo vrati...“ osvanuo je na fasadi zgrade u Balkanskoj ulici u užem centru Kruševca ove nedelje.

БУРА ЗБОГ МУРАЛА У  КРУШЕВЦУ: У Градској управи најављују да ће прекречити дело, укључена и полиција(ФОТО)

Foto:S.Babović

Ipak, nije se pojavio ni preko noći, ni odjednom. Prvo se u utorak pojavila trobojka, u dužini od najmanje pet metara. Dan kasnije,u sredu, osvanula je i poruka.

Međutim, po svemu sudeći, neće dugo potrajati, potvrđeno je  "Novostima" u Gradskoj upravi.  Naime, ovaj "grafit", kako ga nazivaju na društvenim mrežama, izazvao je pravu buru.  Zamerke Kruševljana se prvenstveno odnose na veličinu „platna“, koji zauzima jarko obojen grafit na fasadi javne imovine.Sa porukom na muralu, slaže se  Gradski odbor SRS, koji se i oglasio ovim povodom.

- Mi smo spremni da svoje resure i logistiku u osmišljavanju i ispisivanju ovakvih grafita i murala stavimo na raspolaganje Gradu – navodi Dejan Marinković, predsednik Okružnog odbora SRS-a u dopisu dostavljenom medijima.

U Gradskoj upravi, preciziraju za „Novosti“ da autori murala, s obzirom na to da se po gradskoj Odluci ovakva vrsta oslikavanja naziva muralom, nemaju odobrenja nadležnih organa.

- Radi se na otkrivanju počinioca i Grad je obavestio policiju - navode za „Novosti“ u Gradskoj upravi Kruševac. - Odeljenje za inspekcijske poslove GU izdalo je nalog za uklanjanje oslikanog murala postavljenog bez odobrenja nadležnog organa na fasadi pomenute stambene zgrade i vraćanju u pređašnje stanje.

ISTI MURAL U VIŠE GRADOVA

Najjednostavnijom pretragom online platformi vidi se da su na društvenim mrežama objavljene fotografije identičnih grafita(murala) sa naznakom da su nastale u Nišu, Aleksincu, Jagodini,Ćupriji, Valjevu, što može impicirati da se radilo o sinhronizovanoj akciji. 

Ukoliko počinilac, kako se navodi, ne postupi po nalogu Inspekcijske službe - po nalogu Gradske uprave, JKP „Kruševac“ će vratiti fasadu u pređašnje stanje.

- Što se tiče kaznenih odredbi, za prekršaj su propisane novčane kazne od 1.000 do 500.000 dinara, u zavisnosti od toga da li se radi o pravnom, fizičkom licu ili preduzetniku i obimu kršenja propisa- predočeno je "Novostima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave