BOLNICA NA MIŠELUKU SUTRA PRIMA PRVE PACIJENTE NA PALIJATIVNU NEGU: Prostor za bolji kvalitet života najteže obolelih

Z. GRUMIĆ

09. 08. 2023. u 15:43

POSLE uspešno obavljenih svih tehničkih, administrativnih i ostalih priprema kao i dodatne edukacije medicinskog osoblja, sve je spremno da već sutra jedinica za palijativnu negu u okviru Bolnice na Mišeluku primi prve pacijente koji boluju od hroničnih neizlečivih bolesti, izjavila je danas novinarima direktorka Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine (UKCV) u Novom Sadu prof. dr Edita Stokić.

БОЛНИЦА НА МИШЕЛУКУ СУТРА ПРИМА ПРВЕ ПАЦИЈЕНТЕ НА ПАЛИЈАТИВНУ НЕГУ: Простор за бољи квалитет живота најтеже оболелих

Z. Grumić

Preuređivanje i opremanje prostora bivše Kovid bolnice, radi formiranja prve u pokrajini jedinice za palijativnu negu pacijenata obavljeno je uz mnogo truda, odricanja, ljubavi i brige o svakom detalju, profesorka Stokić nakon što je, zajedno sa svojim saradnicima, provela novinarske ekipe kroz prostorije uređene po najvišim svetskim standardima.

- Palijativno zbrinjavanje nije poseban vid lečenja nego je u prvom redu postupak kojim se povećava kvalitet života pacijenata i njihovih porodica pružanjem, pored zdravstvenih usluga i odgovarajućih uslova za saradnju na relaciji pacijent, porodica, zdravstveno osoblje – objasnila je profesorka Stokić.

Pokazujući najsavremenije opremljene i besprekorno uređene bolesničke sobe sa ukupno 50 kreveta, prostor za dnevni boravak i ostale prostorije namenjene zbrinjavanju pacijenata, ona je naglasila da će ta jedinica u velikoj meri unaprediti ukupnu delatnost KCV.

- Pacijenti koji će ovde boraviti, boluju od neizlečivih bolesti. Njihov stav o životu se itekako menja i zato je neophodno da im obezbedimo ovakve uslove, da bi im boravak u bolnici bio olakšan.

Profesorka Stokić je napomenula da će smeštaj u ovaj deo bolnice biti obavljan preko internističkih službi KCV, kao i da će tu moći da budu zbriniti pacijenti iz svih delova naše zemlje, jer UKCV sarađuje sa svim delovima našeg zdravstvenog sistema.

U okviru prenamene bivše Kovid bolnice ranije je otvoreno Odeljenje za dijalizu a ovih dana je, uz Jedinicu za palijativnu negu tu smešteno i Ocek za mentalno zdravlje u zajednici. Time je popunjeno oko 60 procenata kapaciteta donedavne Kovid bolnice Novi Sad.

U nastavku popune tog prostora u planu je i otvaranje Hospisa kao i privremeno premeštanje klinika KCV oftalmologiju i ORL, koje će uskoro da budu rekonstruisane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)