ZLATO ZA ZLATARIĆKO STADO: Održana 16. ovčarska izložba u Pričeviću kod Valjeva

B. PUZOVIĆ

12. 09. 2023. u 18:00

DOMAĆIN Zoran Petrović iz Zlatarića, apsolutni je šampion 16. Ovčarske izložbe u Pričeviću kod Valjeva.

ЗЛАТО ЗА ЗЛАТАРИЋКО СТАДО: Одржана 16. овчарска изложба у Причевићу  код Ваљева

Foto B. Puzovic

 Njegovo stado od 20 ovaca rase sjenička pramenka ocenjeno je najkvalitetnijim na izložbi, a to je tek deseti deo - od 200 odraslih priplodnih grla - koliko je trenutno na farmi ovog vrednog uzgajivača.

Za stado starijih ovaca, kao i za dviske, šampionsku titulu osvojio je Marko Gavrilović iz Degurića, a u kategoriji mlađih grla Milutin Marković iz Lukavca. Najboljeg ovna izložio je Rade Živanović iz Osečine. Najbolji u kategoriji mlađih bio je ovan Milana Bojanića iz Lelića, dok je po oceni žirija najbolje uslove za gajenje ovaca imalo domaćinstvo Vladana Nestorovića iz Joševe.

- Sve što zaradimo, ulažemo u proizvodnju i tako opstajemo, a da svi u kući ne radimo, ovce uopšte ne bi ni mogli da gajimo - kaže šampion izložbe Zoran Petrović. - Samo za koncentrat za ovce svakog meseca treba najmanje 180.000 dinara. U suštini, nisu potrebne subvencije, nego da bude sigurna cena, da uzgajivači znaju sigurnu računicu, da čim odgajim jagnje od 40 kilograma, da znam koliko novca dobijam.

Na izložbi je bilo nekoliko hiljada posetilaca, a učestvovala su 22 izlagača sa više od 200 grla.

- Cena jagnjadi je 350 dinara za kilogram žive vage i, realno, ne pokriva troškove proizvodnje - kaže učesnik izložbe Nikola Lukić iz Gornje Bukovice. - Kada bi kilogram bio 400 dinara, proizvođači bi bili zadovoljni. Na našem gazdinstvu 30 odsto jagnjadi prodamo za priplod. Kada bi bar polovina išla u priplod, tada bi računica bila dobra, mogli bi da proizvodnju unapredimo.

 

Festival pečenja i gulaša

ISTOVREMENO, organizovan je i peti po redu Festival jagnjećeg pečenja i gulaša, sa više od 70 takmičara i 22 izlagača. Za kvalitet jagnjećeg pečenja prvo mesto osvojio je Aleksandar Lazarević iz Brankovine, drugo ekipa Miroslav iz Donje Ljuboviđe, a treće Ljubica i unuci iz Pričevića. Najbolji gulaš od jagnjećeg mesa pripremila je ekipa Gastrofesta iz Valjeva, drugo mesto osvojio je tim Bora-Tešnjar, a treće Gastrofest iz Zabrdice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)