POSTALI "BRAĆA" PO - FILOZOFIJI: Gimnazijalci iz nemačkog grada Hercogenrat ponovo na razmeni učenika u Zrenjaninu (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

27. 09. 2023. u 14:27

PROJEKAT razmene učenika "Minerva", pokrenut 2012. na inicijativu profesorke filozofije u Zrenjaninskoj gimnaziji Aleksandre Maksić i njenog kolege iz nemačkog grada Hercogenrata, Franka Bekera, nastavljen je i ove školske godine.

ПОСТАЛИ БРАЋА ПО - ФИЛОЗОФИЈИ: Гимназијалци из немачког града Херцогенрат поново на размени ученика у Зрењанину (ФОТО)

Foto: B. Grujić

U grad na Begeju su, tako, ponovo stigli gimnazijalci iz inostranstva, a - u okviru aktivnosti koje realizuju sa svojim ovdašnjim vršnjacima, poput boravka na Fruškoj gori i Carskoj bari, te u Novom Sadu - bili su gosti i zamenika gradonačelnika Saše Santovca.

- Saradnja između gimnazija u Hercogenratu i Zrenjaninu dosad je podrazumevala više uzajamnih poseta, humanitarnih akcija, zajedničkih filozofskih radionica, izdavanje časopisa "Minerva" na tri jezika... - ističe peofesorka Maksić. - Tema koju ove godine proučavamo je filozofija politike, odnosno to kakvo svojstvo ona ima u našem svakodnevnom životu, ali i teoriji. Meni je, međutim, u ovom projektu najznačajniji kosmopolitizam i veoma sam ponosna na činjenicu da su nas gimnazijalci iz Nemačke prvi put posetili još 2013.

Uz brojna stvorena prijateljstva, neki učenici koji su učestvovali u prvoj godini projekta sada drže radionice današnjim đacima...

- Zahvaljujući profesorima Aleksandri i Franku, tokom prethodne decenije stvoreni su kontakti i brojna prijateljstva, a zasluge pripadaju i našoj lokalnoj samoupravi koja je uvek imala razumevanje - kaže direktor zrenjaninske Gimnazije Milan Radaković, naglašavajući da se aktuelna poseta realizuje u vreme kada se obeležava Međunarodni dan jezika.

I, dok o ovdašnja maturantkinja Katarina Đurović i njena koleginica iz Hercogenrata Liza Repas posebno ističu uspostavljene veze, profesor Beker ne propušta priliku da izrazi veliko poštovanje prema zrenjaninskoj gimnaziji, jednako profesorima i učenicima, koji su učinili da mnoštvo događaja odiše pozitivnom energijom. Zato će, najavljuje, dogodine pokušati da u Srbiju dovede i delegaciju Hercogenrata, kako bi saradnju podigli i na nivo dva grada.

 

Prijateljstvo sa tromeđe

HERCOGENART je grad sa oko 50.000 stanovnika, smešten na samoj nemačko-holandskoj granici koja ga, praktično, deli napola. Teritorijalno je, inače, najbliži najzapadnijem nemačkom gradu - Ahenu.

Inače, projekat "Zajedno - Minerva" započet je u novembru 2012, kada su gimnazijalci iz Zrenjanina bili gosti festivala kulture i umetnosti "Eurijade", u holandskom mestu Kerkade, nedaleko od tromeđe Nemačke, Holandije i Belgije, u neposrednom susedstvu Hercogenrata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)