SLEDI OBNOVA SPOMENIKA ŽARKA ZRENJANINA: Grad Zrenjanin obeležio je 79. godišnjicu od oslobođenja u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

03. 10. 2023. u 16:56

Grad Zrenjanin obeležio je 79. godišnjicu od oslobođenja u Drugom svetskom ratu, polaganjem venaca i cveća na spomen-obeležja posvećena istorijskom periodu, uz odatu počast oslobodiocima grada i žrtvama fašističke okupacije.

СЛЕДИ ОБНОВА СПОМЕНИКА ЖАРКА ЗРЕЊАНИНА: Град Зрењанин обележио је 79. годишњицу од ослобођења у Другом светском рату (ФОТО)

grad Zrenjanin

Ispred spomenika narodnog heroja Žarka Zrenjanina, po kojem grad nosi ime, gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, najavio je radove na restauraciji i obnovi spomenika, u susret jubilarnoj 80-oj godišnjici, naredne 2024. godine.

- Zahvaljujući našoj inicijativi, angažovanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, restauracija spomenika Žarku Zrenjaninu, planira se onako kako dolikuje heroju čije ime grad nosi - poručio je gradonačelnik grada na obalama Begeja.

OD 1946. PETROVGRAD JE ZRENjANIN

Na svečanoj sednici Gradskog narodnog odbora tadašnjeg Petrovgrada, početkom oktobra 1946.godine, odlučeno je da, povodom dvogodišnjice oslobođenja grada od nacističke nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, ovaj banatski grad dobije ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu Uči (1902 — 1942), članu CK KPJ, političkom sekretaru Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojvodinu i organizatoru ustanka u Vojvodini.

Uoči velike vojne operacije za oslobođenje Beograda 1944. godine, jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Banat, a među prvim gradskim naseljima oslobođen je tadašnji Perrivgrad, sa okolnim naseljima, a u oružanim borbama tokom prvih oktobarskih dana živote je položilo i 220 vojnika Crvene armije.

Uz poruku da se investicijama i dobrom razvojnom politikom najbolje čuva i neguje uspomena na slavnu prošlost, na heroje, na borbu za slobodu i napredak, gradonačelnik Zrenjanina, izrazio je večnu zahvalnost herojima Drugog svetskog rata i oslobodiocima grada Zrenjanina od fašizma.

 

CVEĆE I ZA PALE BORCE CRVENE ARMIJE

Na spomen kosturnicu borcima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje grada i okoline, kao i na spomenik narodnom heroju Sonji Marinković i streljanim rodoljubima, takođe su položeni venci i cveće, a svečanoj ceremoniji odavanja počasti u spomen parku u zrenjaninskom naselju Bagljaš, prisustvovali su i učenici dva odeljenja četvrtih razreda osnovne škole Petar Petrović Njegoš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu