PRONALAZILI ZNAMENITOSTI : Manifestacija „Mikin ilegalac“ uoči Dana oslobođenja Novog Sada

Lj.P.

22. 10. 2023. u 11:44

ISPRED Gradske kuće na Trgu slobode u Novom Sadu, danas je otvorena manifestacija „Mikin ilegalac“, koja se svake godine organizuje vikendom koji je najbliži 23. oktobru, datumu obeleževanja Dana oslobođenja Novog Sada.

ПРОНАЛАЗИЛИ ЗНАМЕНИТОСТИ : Манифестација „Микин илегалац“ уочи Дана ослобођења Новог Сада

FOTO: Pres služba Grada

Manifestaciju tradicionalno organizuje novosadski Odred izviđača „Miroslav Mika Antić“, kroz aktivnosti dece koja se u okviru programa „Mikin ilegalac“ upoznaju sa istorijom Novog Sada pronalazeći znamenitosti u gradu koje su u vezi sa oslobođenjem Novog Sada. Cilj aktivnosti je obeležavanje Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu kojim se podseća da sloboda nema alternativu.

- Kao što će se na sutrašnji dan, već po tradiciji u Gradskoj kući dodeljivati najviša gradska priznanja, Oktobarska nagrada i Novembarska povelja, tako će i danas Odred izviđača „Miroslav Mika Antić“ obeležiti deveti put ovaj značajan istorijski datum – rekao je na otavaranju manifestacije Aleksandar petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada. - Naš Novi Sad, na sutrašnji dan pre 79 godina, posle fašističke okupacije u kojoj je ostao bez 20.000 stanovnika i bio potpuno razoren, probudio se u slobodi, a junaci koju su dali život za svoj grad usnili su večnim snom.

On je svim učesnicima iz Novog Sada i cele Srbije, poželeo prijatan boravak u Novom Sadu, nova poznanstva, druženje i ujedno produbljivanje prijateljstava.

Ove godine deca i mladi su kroz aktivnosti „Mikin ilegalac“ imali priliku da se upoznaju sa kulturnim nasleđem Novog Sada i da se takmiče u igrama spretnosti i izviđačkim veštinama. Takmičari su rešavali šifrovane poruke, vezivali čvorove uz pesmu, signalizirali, pravili muzičke instrumente od priručnog materijala i pronalazili ilegalca svojim izviđačkim sposobnostima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)