URUČENE OKTOBARSKE NAGRADE I NOVEMBARSKE POVELJE: Novi Sad svečano obeležio dva velika datuma iz svoje bogate istorije (FOTO)

J. SIMIĆ

23. 10. 2023. u 18:53

POVODOM velikih istorijskih datuma - 23. oktobra 1944. godine kada je Novi Sad oslobođen od fašizma, i 9. novembra 1918. kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad a zatim 25. novembra Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, u Gradskoj kući danas su uručena najviša priznanja Grada Novog Sada.

УРУЧЕНЕ  ОКТОБАРСКЕ НАГРАДЕ И  НОВЕМБАРСКЕ  ПОВЕЉЕ:  Нови Сад свечано обележио два велика датума из своје богате историје (ФОТО)

Novosadski sajam

Ovogodišnja Oktobarska nagrada dodeljena je sekretaru Crvenog krsta, Draganu Laziću, bivšoj direktorki Gimnazije “Isidora Sekulić” i izvrsnoj profesorki matematike Ružici Vukobratović  kao i  Novosadskom sajmu koji ove godine obeležava vek trajanja, a nagradu je primio generalni direktor  Nikola  Lovrić. 

Novembarska povelja otišla je u ruke sveštenika  Srpske pravoslavne crkve Branka Ćurčina,  književnika Nenada Šaponje i  Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”.Priznanja su laureatima uručili gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović.

Grad NS

- Na današnji dan sećamo se oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu. Ta sloboda plaćena je životima više od 5.000 sugrađana, a nakon toga grad je ostao sa jedva 40.000 građana. Datum 23. oktobar je dan u kom se slavi sloboda, a i uručuje Oktobarska nagrada za doprinose naših sugrađana Novom Sadu. Siguran sam u to da je Novi Sad grad kojim bi se naši preci ponosili. Danas imamo mogućnost da nagradimo naše laurate koji su doprineli našem gradu da bude bolji, lepši i snažniji – kazao je gradonačelnik Đurić.

U ime nagrađenih sekretar Crvenog krsta, Dragan Lazić rekao je da je  iskonska potreba čoveka j da stvara, da tako potvrdi sebe, ali i grad u kome živi.

-  Meni je omogućeno da budem na čelu Crvenog krsta ,organizacije u kojoj svi mi zajedno pokušavamo   da što više i lepše doprinesemo našem gradu – rekao je Lazić.

Profesorka Ružica Vukobratović, koja je provela jeviše od trideset u Gimnaziji “Isidora Sekulić”, kao profesor matematike i direktorka kazala je da joj najviše gradsko priznanje mnogo znači i predstavlja satisfakciju za dugogodišnji predan rad iu obrazovanju  te da je ponosna na svoje brojne uspešne učenika kojih ima među stručnjacima na novosadskom univerzitetu ali i u inostranstvu.

Grad NS

Protojerej  stavrofor  Branko Ćurčin, omiljeni čuruški i duhovnik  u novosadskom zatvoru  Klisa, rekao  je  da u Novom Sadu  ima puno ljudi koji su daroviti i marljivi  te da svi treba da se trudimo da podržavamo jedni druge i da svi zajedno  budemo bolji.

Grad NS

Pre ove svečanosti  gradonačelnik n Đurić zajedno  sa predsednicom Skupštine Grada Novog Sada Jelenom Marinković Radomirović prisustvovao je polaganju venaca na Spomen groblju povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja grada Novog Sada. U znak sećanja na pale borce Narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine, vence su položili i predstavnici Južnobačkog upravnog okruga, Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, predstavnici Vojske Srbije i Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada.

Predsednik gradske organizacije SUBNOR Milovan Vujić ukazao je na značaj obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada.

- Zahvaljujući Jugoslovenskoj narodnoj armiji i borcima Sovjetskog saveza, 23. oktobra 1944, sloboda je umarširala u naš grad. Čestitam svima ovaj praznik, dan kada je Novi Sad dobio slobodu u kojoj i danas živi. Ne smemo nikada zaboraviti naše junake -  rekao je Milovan Vujić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)