DECA CELU NOĆ NA INTERNETU: Roditelji oprez - Sve više osnovaca trećih i četvrtih razreda pati od neispavanosti

J. SIMIĆ

03. 11. 2023. u 12:51

UČENICI trećih i četvrtih razreda osnovne škole sve manje sati provode u snu što se vrlo nepovoljno odražava na njihov uspeh u školi, a podstiče pad imuniteta, njihovu razdražljivost, pa i agresivnost.

ДЕЦА ЦЕЛУ НОЋ НА ИНТЕРНЕТУ: Родитељи опрез - Све више основаца трећих и четвртих разреда пати од неиспаваности

D.Milovanović

- Kasno sam zaspao jer sam igrao video-igricu, malo bacio pogled na "Jutjub" i na "Fejsbuk" pa sam danas pospan, a nisam stigao jutros ni da se umijem - sve učestalije odgovaraju osnovaci nižih razreda na pitanje učitelja o razlozima nepažnje na času, naročito u prvim satima nastave.

Istraživanja pokazuju da značajan procenat dece spava manje od osam sati. Preporuka da je to bude između 10 i 12 sati u ovom razvojnom periodu jer spavanje ima značajnu ulogu u sazrevanju mozga i celog organizma.

- Ukoliko su deca posle 20 ili 21 sat posvećena elektonskim uređajima, bilo da su to telefon, laptop ili televizor, njihov mozak se do te mere izritira da oni ne mogu da utonu u kvalitetan, dubok san koji će da da podstakne lučenje hormona koji ragulišu čitav njohov metabolizam, uključujući i hormon rasta - upozorava dr Dragana Zarić, iz savetovališta za mlade Doma zdravlja "Novi Sad" i učesnica u projektu "Uticaj sna na pravilan rast i razvoj školske dece 2023" koji se sprovodi u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo.

Pokazalo se da deca koju roditelji uveče uredno isprate na spavanje, često krišom u svojim sobama iskoriste priliku da se prepuste virtuelnom svetu gubeći osećaj za protok vremena. Oni se snu prepuštaju u 11 sati, neretko u ponoć ili čak sat posle ponoći.

Trening je zdrav umor

PO MIŠLjENjU dr Zarić, roditelji dece koja imaju večernje treninge ne traba da budu zabrinuti jer sporstke aktivnosti predstavljaju zdrav umor i za telo i za mozak i samim tim rezultiraće zdravim snom, za razliku od zamaranja svog uma internetom.

- To je potpuno neadekvatno vreme za odlazak na spavanje.Kada đacima govorimo o svim mogućim posledicama po zdravlje,oni to shvataju prilično apstraktno, ali kada pomenemo i usporeniji rast, počinju da se interesuju za tu problematiku, postavljaju mnoga pitanja - kaže za dr Zarić.

Sagovornica "Novosti" napominje i da uticaj manjka sna na metabolizam često dovodi do povećanog unosa kalorija i prekomerne telesne težine. Hronično neispavano dete teško kontroliše svoje emocije i impulse, smanjena mu je sposobnost donošenja odluka i brzina reagovanja. Sve navedeno doprinosi razvoju rizičnih ponašanja karakterističnih za ovaj uzrast mališana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu