STARI ZANATI U “PEČATU“: U Paraćinu predstavljena prva fotomonografija Maje Stošić (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

03. 11. 2023. u 13:30

PRED brojnim ljubiteljima fotografije sinoć je u Kulturnom centru u Paraćinu predstavljena prva fotomonografija Maje Stošić, majstora fotografije i predsednice tamošnjeg FKK „Paraćin“.

СТАРИ ЗАНАТИ У “ПЕЧАТУ“: У Параћину представљена прва фотомонографија Маје Стошић (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Izdavač ovog reprezentativnog izdanja je Biblioteka „Dr Vićentije Rakić“, a sam naziv – „Pečat“ - simbolizuje završetak jednog ciklusa fotografisanja starih zanata, obrazložila je autorka predstavljajući medijima knjigu koja sadrži odabir ekskluzivnih fotografija zanata u izumiranju, nastalih tokom petnaestak godina njenog rada.

- Maja nas svojim fotografijama nepokolebljivo vraća na poziciju sa koje daje potpuno novu dimenziju tradcionalnoj temi u fotografiji, beležeći svojom snažnom umetničkom pojavom i čuvajući od zaborava poslednje prizore odlazećeg – napisao je o „Pečatu“ recenzent Dragan Ilić iz Zaječara, slikar po struci.

Zanimljivo je da je Maja Stošić (1975) turistički vodič po zanimanju i da su njene prve umetničke fotografije nastale dok je radila svoj posao u Crnog Gori. Član FKK „Paraćin“ i Foto saveza Srbije postala je 2004. godine sa prvim učešćem na kolektivnoj izložbi, od kada se i aktivno bavi fotografijom.

Za dvadesetak godina rada učestvovala je na 250 međunarodnih i domaćih grupnih izložbi, a FSS joj 2020. godine dodeljuje zvanje majstora fotografije kao prvoj ženi sa tim visokim zvanjem u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)