ULAGANJE IZ JAPANA: Značajna donacija za zdravstvo u Negotinu (Foto)

S. M. JOVANOVIĆ

07. 11. 2023. u 17:10

VLADA Japana izdvojila je 59.024 evra za unapređenje zdravstvenog sistema u Negotinu.

УЛАГАЊЕ ИЗ ЈАПАНА: Значајна донација за здравство у Неготину (Фото)

foto: S.M.Jovanović

Zdravstveni centar u Negotinu sada je opremljen medicinskom opremom, vrednom 59.024 evra, uključujući ultrazvučni aparat za Službu radiologije, šestokanalni EKG aparat za Službu hitne medicinske pomoći, inkubator za porodilište i aspirator za Odeljenje hirurgije.

-Smatramo da je smanjenje ekonomske razlike između većih gradova i drugih delova zemlje od velikog značaja za razvoj Srbije. Vlada Japana će i dalje pružati podršku Srbiji u izgradnji snažnog zdravstvenog sistema i nastaviće da pruža pomoć na lokalnom nivou za dobrobit svih građana Srbije – rekao je Vataru Jokohama, prvi sekretar ambasade Japana.

Donirana oprema već je u upotrebi u Zdravstvenom centru, a odeljenja u kojima je instalirana obišla je danas delegacija ambasade Japana i Ministarstva zdravlja.

-Ova oprema nam mnogo znači, što kao radiolog mogu da potvrdim i lično. Nama ultrazvučni aparat ovakvog kvaliteta i te kako olakšava rad, s obzirom na broj pregleda koje obavljamo svakodnevno, a pregledamo preko 50 pacijenata – kaže dr Kristijan Nikolić, novoimenovani vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Negotin.

Negotinska zdravstvena ustanova očekuje i dodatnu opremu, uključujući digitalni mamograf od resornog Ministarstva zdravlja i dva sanitetska vozila, koja će biti obezbeđena iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i lokalne samouprave.

-Ministarstvo zdravlja stavlja akcenat na pacijente i građane. Oprema koja je sada dostupna u Zdravstvenom centru Negotin i širom Srbije omogućava unapređenje kvaliteta pruženih usluga i ubrzanje procesa lečenja naših pacijenata – rekao je dr Goran Makunčević, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Ovo je druga donacija Vlade Japana opštini Negotin. Prethodno su donirana sredstva za rekonstrukciju krova, obnovu fasade i unutrašnjih zidova Predškolske ustanove "Pčelica" 2013. godine, takođe kroz POPOS.

-Verujem da će u budućnosti, na obostranu radost, naša saradnja ići samo uzlaznom putanjom i da ćemo na taj način ojačavati veze između naša dva prijateljska naroda -istakao je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona