VOJSKA JE DONELA VEST O KRAJU VELIKOG RATA: Subotica proslavlja 105 godina od oslobođenja

J. L.

13. 11. 2023. u 18:46

POLAGANjEM venaca na Spomenik palim borcima za ujedinjenje i oslobođenje od 1914. do 1918. godine na Puškinovom trgu i opelom za sve stradale, danas je obeleženo 105 godina od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu.

ВОЈСКА ЈЕ ДОНЕЛА ВЕСТ О КРАЈУ ВЕЛИКОГ РАТА: Суботица прославља 105 година од ослобођења

foto:J.L.

Na današnji dan, 1918.godine, u 10.15 časova srpska vojska je stigla vozom na subotičku železničku stanicu i donela vest o kraju Velikog rata. Ulazak Osmog pešadijskog puka srpske kraljevske vojske u Suboticu doneo je slobodu slovenskom stanovništvu, ali i nagovestio događaje koji imali veliki značaj u istoriji grada. Ono što je najvažnije, Subotica je oslobođena bez ijednog ispaljenog metka.

- Srpsku vojsku je oberučke dočekao slovenski živalj. Subotica je bila jedan od severnih prostora koja je uspela na pravi način da dočeka srpsku vojsku i tu viševekovnu želju da se ujedine sa Kraljevinom Srbijom, a nakon toga i sa Kraljevinom SHS. Živalj u ovom gradu bio je oduševljen, tada nije ukinut mađarski jezik, mađarske škole. Naprotiv, sav živalj dobio je demokratska prava da žive skladno i u zajednici – podsetio je Mile Tasić,  direktor Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“.

Među retkima koji nikada nisu zaboravili borce u Velikom ratu je Udruženje potomaka ratnih dobrovoljaca „Kralj Petar Prvi“ iz Alekse Šantića.

-Mi smo osnovani pre 27 godina da bi sačuvali ono čemu nas nisu ni učili, što su gurali u stranu. Delujemo na teritoriji Subotice, Sombora i Bačke Topole i negujemo sećanje na sve te ljude, one koji su dali svoje živote, ali i one koje su posle došli i osnovali naselja u ovom kraju – ističe Dušan Vulić, predsednik Udružnja “Kralj Petar Prvi”.  - Subotica je utrla put jednom novom vremenu i jedinstvu, Bunjevci su posebno odigrali važnu ulogu u celoj priči. Bili su svuda asimilirani, a treći narod po brojnosti. Tako da je Subotica odigrala veliku ulogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)