UNESKO POZVAO BORKA PETROVIĆA: Paraćinac, najbolji profesor na svetu, na svečanosti u Parizu (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

17. 11. 2023. u 19:25

PARAĆINSKI profesor engleskog jezika Borko Petrović vratio se iz Pariza, gde je na poziv Uneska i Varki fondacije prisustvovao dodeli nagrade „Global Teacher Prize“ i novčane nagrade od milion dolara najboljem nastavniku sveta za prošlu godinu.

УНЕСКО ПОЗВАО БОРКА ПЕТРОВИЋА: Параћинац, најбољи професор на свету, на свечаности у Паризу (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

To je najprestižnija svetska nagrada u obrazovanju, a Petrović je pozvan kao dobitnik nagrade „Global teacher award“. Svečanost je organizovana 8. novembra, objašnjava najpoznatiji i najugledniji profesor u Srbiji.

 - Varki fondacija dodeljuje ovu nagradu od 2014. godine, a ovog puta je to uradila u saradnji sa Uneskom koji je tom prilikom lansirao svoj godišnji izveštaj o položaju nastavnika u svetu. Povodom tog izveštaja, na bini su se našli ministri obrazovanja iz Južne Afrike, Finske i Indonezije. Oni su govorili o borbi sa nedostatkom nastavničkog kadra, što će u budućnosti postati globalni trend sudeći po istraživanju i izveštaju Uneska. Inače, svih deset finalista takmičenja  na binu je nakon panel diskusije pozvao čuveni glumac Stiven Fraj, a pobednica je Sestra Zef iz Pakistana.

Kako najbolji nastavnik sveta i dobitnik srodne nagrade „Global teacher award“ objašnjava, ona će dobijenih milion dolara u narednih deset godina ulagati u projekte u svojoj zemlji.

- Pobednica se izdvojila po humanitarnom radu i borbi za prava devojčica i žena u Pakistanu. Nakon dodele te nagrade prisustvovao sam svečanom prijemu, gde sam imao priliku da pričam sa Zef i drugim finalistima takmičenja, te da pokrenem saradnju na nekim projektima od zajedničkog interesa. Pobednicu je sutradan primio i predsednik Francuske Emanuel Makron, a ja sam u Parizu ostao do Dana primirja i bio na ceremoniji proslave kod Trijumfalne kapije na Jelisejskim poljima. To je velika čast za mene lično, ali i za Paraćin i Srbiju.

 Nastavničku karijeru Borko Petrović je započeo u OŠ „Stevan Jakovljević“ u Paraćinu, a sada još predaje i u tamošnjoj Gimnaziji. Prvi put je nagrađen 2017. godine, kada je izabran za „najboljeg edukatora Srbije“, a zatim su se priznanja nizala jedno za drugim. Najbolji nastavnik na prostoru bivše Jugoslavije postao je 2019,  kada je osvojio i nacionalnu nagradu „Teacher prize“.

Godinu dana kasnije bio je kandidat za nagradu „Global Teacher Prize“, da bi 2022, osvajanjem nagrade „Global teacher award“ ušao u malobrojnu grupu najboljih nastavnika sveta.

Ove godine je dobio Zlatnu plaketu Opštine Paraćin i dobitnik je takođe „Svedočanstva o dobroti“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)