SEĆANJE NA OSLOBODIOCE: U Zrenjaninu po kiši obeležen praznik grada - Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

17. 11. 2023. u 17:23

PRAZNIK grada Zrenjanina, Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu, obeležen je nizom prigodnih ceremonija, najpre polaganjem cveća i venaca na sva spomen obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata,  uz centralnu proslavu na Trgu slobode i promociju knjige “Znamenite ličnosti Velikog Bečkereka iz doba oslbođenja i ujedinjenja 1918”, u izdanju Istorijskog arhiva Zrenjanina i novosadskog Muzeja Vojvodine.

СЕЋАЊЕ НА ОСЛОБОДИОЦЕ: У Зрењанину по киши обележен празник града - Дан ослобођења у Првом светском рату (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Program ibeležavanja Praznika grada, nastavljen je otvaranjem izložbe posvećene čuvenom Gvozdenom puku i predstavom posvećenom heroini srpskih oslobodilačkih ratova, Milunki Savić.

Sto pet godina od oslobođenja, obeleženo je i služenjem pomena oslobodiocima, uz reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije.

U ime Grada Zrenjanina venac na spomenik kralju Petru položili su gradonačelnik Simo Salapura i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, a vence su položili i predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, Banatske brigade i granizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca i brojni drugi.

Istovremeno, po kiši i jakom vetru, venci u cveće, položeni su i na spomen kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima na Gradnuličkom groblju, na spomen ploču posvećenu pukovniku Dragutinu Ristiću brigadiru, komandantu Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihajlo”, poznatog kao “Gvozdeni puk”, vojne jedinice srpske vojske koja je 17. novembra 1918. godine oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek. 

Postavljeni su i na spomen-bistu Vojvodi Bojoviću i na spomen-ploču posvećenu srpskim dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata, pored glavnog ulaza u hram Uspenja Presvete Bogorodice u centru Zrenjanina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)