U SLUŽBI KULTURE: Grad Zrenjanin postao vlasnik dve značajne zgrade (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

25. 11. 2023. u 07:15

POSLE potpisivanja ugovora o prenosu prava svojine, gradonačelnika Sime Salapure i predstavnice Republičke direkcije za imovinu Srbije, Jelene Zagorac, grad Zrenjanin je, bez naknade, postao vlasnik zgrada nekadašnje Srpske zadružne banke i Zgrade kulture, u okviru spomenika kulture Dvorac Kaštel u mestu Ečka, nadomak Zrenjanina, na koju je pravo korišćenja imala Savremena galerija, Umetničke kolonije Ečka.

У СЛУЖБИ КУЛТУРЕ: Град Зрењанин постао власник две значајне зграде (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Cilj pribavljanja zgrade nekadašnje Srpske zadružne banke u centru Zrenjanina, je kako ističu u Gradskoj upravi, preseljenje Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka, njenog poslovnog prostora i stvaranje dodatnog izložbenog prostora, čime bi se objedinila bi se sva muzejska građa kojom raspolaže, a broji oko 2500 umetničkih predmeta.

- Objekat je sam po sebi kulturno dobro grada i rekonstrukcijom će ujedno, na najlepši način, biti istaknuto arhitektonsko delo Dragiše Brašovana, jednog od najznačajnijih srpskih arhitekata i pionira srpske moderne arhitekture - istakao je gradonačelnik Zrenjanina.

On je napomenuo da se rekonstrukcijom jedne od najlepših zgrada u Zrenjaninu na pravi način baštini delo arhitekte Brašovana i značajno unapređuje kultura u gradu, koja će preseljenjem Savremene galerije i otvaranjem novog izložbenog prostora, postati znatno bogatija i reprezentativnija.

Istovremeno, rad Savremene galerije biće proširen i u okviru kolonije u Ečki, kao dodatni sadržaj kulturnoj i turističkoj ponudi dvorca Kaštel u mestu Ečka, koji je svojevrsni dragulj bogate istorije i arhitekture na teritoriji Zrenjanina.

Zgrada kulture u Ečki, koristiće se takođe za potrebe Savremene galerije, kao izložbeni salon i prostor za održavanje edukativnih radionica, digitalnih art radionica, tribina i manifestacija, kojima bi se promovisali vizuelna umetnost i savremeno stvaralaštvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)