REMONT ČUVA OKOLINU: Radovi u TE „Kostolac B“

D. NOVKOVIĆ

07. 12. 2023. u 08:30

KAKO je najavljeno, ogranku "TE-KO Kostolac" u narednoj godini predstoji kapitalni remont bloka B1, u termoelektrani "Kostolac B", koji će obuhvatiti i nova tehnološka rešenja za unapređenje zaštite životne sredine.

РЕМОНТ ЧУВА ОКОЛИНУ: Радови у ТЕ „Костолац Б“

D. Novković

Po rečima Željka Ilića, direktora za proizvodnju energije, u okviru remontnih radova biće obavljeni višemesečni zahvati na opremi koju treba popraviti, ili potpuno zameniti i dovesti je u funkcionalno stanje.

"Drmno"

OVE godine remontovano je svih šest jalovinskih sistema, kao i sedmi, ugljeni, na površinskom kopu "Drmno". Od mehanizacije, najsloženija je sanacija bagera "1.300", koji je pre 20 godina transportovan preko Mlave, sa kopa "Ćirikovac"...

- Predviđeno je da kapitalni remont bloka B1 traje 142 dana, koliko je neophodno da uradimo sve što planiramo. Jedan od najvažnijih poslova biće rekonstrukcija odšljakivanja, što je u prethodnom periodu stvaralo probleme u radu ovog bloka - objašnjava Ilić, napominjući da je predviđeno i uvođenje sekundarnih mera za redukciju azotnih oksida, što će doprineti da se njihova emisija zadrži u okvirima do 170 miligrama po kubnom metru.

Zbog postizanja redukcije, neophodno je obaviti instalaciju rezervoara amonijačne vode, kao i pripadajuće prateće opreme na kotlu. Kada dimni gasovi budu prolazili kroz fazu zaprašivanja amonijačnom vodom, to će dovodi do smanjenja azotnih oksida...

- Ovo tehnološko rešenje biće primenjeno prvi put u Srbiji, upravo u TE "Kostolac B", gde je izgrađeno i prvo postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova. Namera je da se postigne što veći nivo zaštite životne sredine i na tom planu radimo sve što je u našoj moći, uz primenu inovativnih rešenja - zaključuje Željko Ilić i napominje da su u narednom periodu potrebni obimniji remonti blokova A1 i A2, u TE "Kostolac A", koji će morati da potraju nešto duže nego inače, do 40 radnih dana, jer će se u većem obimu zameniti oprema na čiji vek eksploatacije utiču visoke temperature, abrazija i sve ono što ide uz proizvodnju električne energije iz lignita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)