ROD SE RADUJE BOGOMLADENCU: U očekivanju Božića u Eparhiji šabačkoj SPC

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

06. 01. 2024. u 12:50

EPISKOP šabački Jerotej služiće svetu arhijerejsku liturgiju, na Božić, u Sabornom hramu svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu. Liturgija će u toj svetinji početi tačno u ponoć. Večeras će služiti Božićno bdenije u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u šabačkom naselju Kasarske livade.

РОД СЕ РАДУЈЕ БОГОМЛАДЕНЦУ: У очекивању Божића у Епархији шабачкој СПЦ

Foto V.Mitrić

Drugi dana praznika, vladika će da da služi svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici, koji je, lane, proslavio vek i po službe Bogu i rodu.Ogroman je broj vernika iz tog dela Srbije, koji će da se pričeste, posle posta, među kojima je znatan broj mladih, kojih je, najviše, u hramovima Eparhije šabačke, i ne samo za Božić i druge velike praznike iz pravoslavnog kalendara.

- Dolazak našeg duhovnog oca je, uvek, za sve nas velika duhovna radost i okrepljenje, jer liturgija koju on predvodi, uvek, „odiše“ toplinom, ljubavalju, divnim osećanjem duše i tela, jer to čini, iz sveg srca, moleći se Bogu za sve nas - kaže Lozničanin Zoran Mitrić, veliki crkveni dobrotvor. - I mi se molimo i za njega i za svu braću i sestre u Hristu.

Molimo se, kako je govorio sveti vladika Nikolaj, kako bi se Srbi složili, umnožili i obožili. U tim rečima je ključ za valjanu budućnost našeg roda.

Na Božić će, ispred drevnog lozničkog hrama, biti lomljena velika česnica, koju spremaju ovdašnje domaćice. Biće razloga i za posebno radovanje.

Jelena Simonović, sledeći divnu tradiciju darovanja Crkvi i vernicima, godinama već, darovala je tri srebrnjaka i jedan zlatnik sa motivom Hristovog rođenja, kojima će obradovati sugrađane koji budu imali najviše sreće. Uveliko se, već, danas, peku pečenice, koje su juče, po tradiciji, na Tucindan, spremljene. U ovdašnjim domovima spremno je pijukanje mališana na slami, na Badnje veče, što je lepa i zanimljiva tradicija do koje se, ovde, jako drži.

- Dolasku Bogomladenca raduju se svi, i stari i mladi, pa svako na svoj način može da ostavi beleg na praznovanju, a prostora za to, kroz razne sadržaje, ima neograničeno  -priča Jelena Simonović.

Episkop Jerotej će, u utorak, služiti svetu arhijerejsku liturgiju u Svileuvi. Bogosluženja su predviđena u svim hramovima.U većini nji vernici će moći da se pričeste posle ponoćne liturgije, a u svim sutra ujutru, takođe posle liturgije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?