PRAZNICI OBELEŽENI “BOŽIĆNOM VARNICOM“: Svečana liturgija, pa lomljenje česnice u Paraćinu (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

07. 01. 2024. u 15:29

NAKON sinoćnjeg bogosluženja, nalaganja badnjaka i vatrometa povodom Badnjeg dana, obeležavanje Božića u Paraćinu jutros je nastavljeno liturgijom, kojoj je prisustvovao veliki broj vernika.

ПРАЗНИЦИ ОБЕЛЕЖЕНИ “БОЖИЋНОМ ВАРНИЦОМ“: Свечана литургија, па ломљење чеснице у Параћину (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Kao i svake godine, česnica je lomljena u paviljonu u neposrednoj blizini Crkve Svete Trojice, a ovoga puta u njoj je bio rekordan broj zlatnika – čak dvanaest.

Čast i blagoslov da obezbedi česnicu i učestvuje u njenoj izradi imalo je Udruženje boraca otadžbinskih ratova opštine Paraćin (UBOR), čije predsednik Mileta Bustić naglašava da su česnicu pekla četiri iskusna pekara na čelu sa Dragišom Miloševićem, a da su zlatnike obezbedili donatori.

Foto: Z. Rašić

Česnica ima 550 jufkica, a glavni majstor Dragiša dodaje da je teška blizu 70 kilograma i da je u pravljenje otišlo 55 kg brašna. Sama priprema testa trajala je dva sata i još oko 45 minuta bilo je potrebno  za pečenje.

Prednost da prvi dobiju komade česnice imali su najmlađi Paraćinci, ali nađene zlatnike u jufkicama prvi su prijavili Dušica Gligorijević i Miodrag Džolić.

Zanimljivo je da je Dušica predsednica „Kola srpskih sestara“ pri Crkvi svete Trojice i ona je najavila da će zlatnik donirati i tako nastaviti da deli sreću. Miodrag Džolić je master teolog i crkveni pojac i, po njegovim rečima, on će svoj zlatnik čuvati u kući zbog blagoslova.

Kiša koja je padala od jutra nije bila smetnja paraćinskim vernicima da u duhu pravoslavlja obeleže Božić. Za celu manifestaciju pod nazivom „Božićna varnica“ pobrinula se Turistička organizacija u saradnji sa crkvom i Organizacionim odborom, a pod pokroviteljstvom Opštine Paraćin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić