ZNATE LI ŠTA JE "JURENJE" BOŽIĆA? U Banatskom Karađorđevu godinama, na konjima u galopu, tradiciju čuvaju mladi muškarci (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

08. 01. 2024. u 16:17

Tradicija, koja se u Banatskom Karađorđevu, selu u opštini Žitište, kod Zrenjanina, neguje decenijama unazad, ispoštovana je i ove godine, na prvi i drugi dan Božića, starim narodnim običajem, jurenja Božića.

ЗНАТЕ ЛИ ШТА ЈЕ ЈУРЕЊЕ БОЖИЋА? У Банатском Карађорђеву годинама, на коњима у галопу, традицију чувају млади мушкарци  (ФОТО)

Foto: A. Amižić

Po vojvođanskim selima, naročito u Banatu, običaj je da se iza ručka za Božić, ili na drugi dan, u ranim jutarnjim satima, izvedu konji iz štala, kada momci i mladi oženjeni muškarci u galopu na konjima jure seoskim ulicama.

- Svečano okićeni na konjima, momci svraćaju u kuće svojih rođaka ili domove u kojima ima devojaka za udaju i obavezno dobiju peškir, koji se vezuje za ular - kaže Mirjana Dautović iz Banatskog Karađorđeva.

Kako ponosno ističu meštani ovog sela, tradicija jahanja konja tokom Božićnih blagdana, prilika je da se meštani vide i čestitaju Božić a izvođenje konja na Božić trebalo bi da znači vrednu i plodnu godinu, uz to da se momci pokažu devojkama za udaju.

- Lepo je što smo tradiciju očuvali i što svake godine sve više mladih momaka jaše konje i veseli se Božiću - kaže Slavko iz Banatskog Karađorđeva, koji poslednjih godina ne propušta priliku da iz štale izvede i uzjaše svog vranca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)