STARI SJAJ KUĆI SRPSKOG KRALJA TEKSTILA: Leskovac obnavlja vilu Teokarovića i pravi višenamenski prostor

Игор Митић
Igor Mitić

22. 01. 2024. u 07:31

POSLE višedecenijskog propadanja nekada velelepne vile porodice Teokarović u Vučju ovaj objekat biće rekonstruisan i adaptiran u multifunkcionalni prostor. U porodičnoj kući Lazara Teokarovića održavaće se izložbe, konferencije, okrugli stolovi, turističke prezentacije... Vila je nekada primala goste i poslovne partnere leskovačkih industrijalaca čiji je otac Mita Teokarović, 1884. godine, proizvodnjom gajtana postavio temelje srpske tekstilne industrije. Ona se razvila do te mere da je Mitin sin Laza, između dva svetska rata, bio poznat i kao "kralj tekstila".

СТАРИ СЈАЈ КУЋИ СРПСКОГ КРАЉА ТЕКСТИЛА: Лесковац обнавља вилу Теокаровића и прави вишенаменски простор

foto: I.Mitić

Teokarovići su vilu podigli 1935. godine, po projektu ruskog arhitekte Grigorija Samojlova, a u okviru kompleksa njihove fabrike vunenih tkanina u Vučju. Vučjanci se raduju novom životu Lazine vile koja je nekada bila simbol varoši. Kada su posle Drugog svetskog rata trojica braće Teokarović završila u zatvoru, oduzeta im je kompletna imovina. Pored fabrika u Leskovcu, Vučju i Paraćinu, na korišćenje "narodu" predato je i nekoliko njihovih vila.

Meka voda

ČUVENA porodica je za svoje poduhvate izabrala Vučje zbog mekoće vode reke Vučjanke. Posle perionice vune podignute 1928. godine, Teokarovići su, četiri godine kasnije, u Vučju sagradili i čuvenu fabriku vunenih tkanina.

Poslednji je čas da se ova u Vučju sačuva i da joj se vrati stari sjaj, saglasni su žitelji ovog mesta.

Vrednost izrade projektne dokumentacije za renoviranje vile je 2,5 miliona dinara.

Ispravljanje nepravde

OBNOVOM vile Leskovčani ispravljaju nepravdu prema braći Teokarović koji su, pored ostalog, Vučjancima ostavili i crkvu kao zadužbinu njihove majke Vane. I upravna zgrada nekadašnje fabrike vunenih tkanina, je značajno kulturno-istorijsko nasleđe, pa i ona može postati deo objedinjene turističke ponude celog porečkog kraja.

- Koliko će obnova vile da košta znaće se nakon što, u roku od šest meseci, budemo dobili projektnu dokumentaciju. Ukoliko iznos bude previsok tražićemo pomoć Vlade Srbije, a ako ne dobijemo odobrenje, onda ćemo raditi parcijalno sredstvima iz gradskog budžeta - istakao je predsednik Privremenog organa Goran Cvetanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)