U HLADNOJ NERI OTAC I ČETVORO DECE: Međunarodno plivanje za časni krst održano u opštini Bela Crkva (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

19. 01. 2024. u 16:23

U POGRANIČNOJ reci Neri, koja predstavlja prirodnu granicu između Srbije i Rumunije, održano je jedino bogojavljensko plivanje, koje ima međunarodni karakter, jer su za časni krst plivali učesnici iz obe zemlje.

У ХЛАДНОЈ НЕРИ ОТАЦ И ЧЕТВОРО ДЕЦЕ: Међународно пливање за часни крст одржано у општини Бела Црква (ФОТО)

Foto: T.Gojković

Ovaj jedinstveni običaj, koji datira još od 1991. godine, sa srpske strane se organizuje na obali u selu Vračev Gaj, u južnobanatskoj opštini Bela Crkva, a sa rumunske u selu Sokolovac, koje se nalazi odmah preko reke.

Nakon svete liturgije, koje su na svojim obalama održali episkop banatski vladika Nikanor i episkop budimski i administrator temišvarski vladika Lukijan, krst je u nabujalu reku bacio vladika Nikanor.

U vodu je ušlo 19 plivača – 18 sa srpske i jedan sa rumunske strane. Među učesnicima je bilo i sve četvoro dece Nevena Selakovića - Vukan (8), Olga (7), Damjan (5) i Petar (2,5).

Foto: T.Gojković

 

U neverovatnim uslovima do krsta je prvi doplivao Belocrkvanin Isak Sedljak (18), koji u ovom običaju učestvuje od svoje 12. godine. Svetinju je preneo na rumunsku stranu i uručio je vladiki Lukijanu, koji će sledeće godine, prema naizmeničnoj tradiciji, ubaciti krst u Neru.

O bezbednosti plivača brinuli su članovi Kluba za podvodne aktivnosti „Bela Crkva“, koji su preko reke prebacili sigurnosti konopac, kako bi onemogućili da brza voda ove nepredvidive planinske reke ne odnese nekog od učesnika.

-Reka je bila izuzetno hladna i nepredvidiva. Njeno korito je široko svega 20 metara, a dubina joj je u ovo vreme obično do kolena. Međutim, sada je nabujala i bila je veoma brza. Iako su uslovi bili izuzetno teški, učesnici su uspeli da je savladaju. Po prvi put se niko nije uhvatio za sigurnosni konopac – kaže Dragan Perašević, predsednik KPA „Bela Crkva“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)