NOVI DOMOVI ZA GODINU KULTURE: Lokalna samouprava u Vrbasu konačno uspela da obnovi sve objekte u gradu i pet seoskih naselja

Zoran Rajić

23. 01. 2024. u 21:33

SVI domovi kulture - novoizgrađeni ili rekonstruisani, u gradu i u pet seoskih naselja - konačno će biti u punoj nameni. Između ostalog i zato, Opštinsko veće Vrbasa, na predlog prvog čoveka lokalne samouprave Predraga Rojevića, proglasilo je 2024. za godinu kulture.

НОВИ ДОМОВИ ЗА ГОДИНУ КУЛТУРЕ: Локална самоуправа у Врбасу коначно успела да обнови све објекте у граду и пет сеоских насеља

foto Z. R.

Lane su, podsetimo, obnovljeni objekti ove namene u Kucuri i Bačkom Dobrom Polju, a Rojević je najavio da će radovi uskoro početi i u Zmajevu, i u Savinom Selu.

A, faktički "iz pepela" nikli su domovi kulture u Ravnom Selu i Vrbasu. Jer, ovaj prvi izgoreo je 2016, a drugi 1992. godine. Posredstvom Uprave za kapitalna ulaganja, Pokrajinska vlada uložila je 237 miliona dinara u izgradnju novog Doma u Ravnom Selu, na 1.050 kvadrata. Objekat, za koji je idejno rešenje uradio arhitekta scenskog prostora dr Radivoje Dinulović, profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, dobio je salu sa 223 sedišta, u kojoj će ove godine biti organizovan i Ravno Selo film festival, čije su se projekcije, tokom prethodnih šest godina, održavale na otvorenom.

Podrška

PREDSEDNIK Pokrajinske Vlade Igor Mirović podsetio je da su podršku Lazaru Ristovskom pri izgradnji novog Doma kulture u Ravnom Selu dali brojni umetnici, između ostalih i Rade Šerbedžija, i Radoš Bajić.

Podsetimo, upravo je vatrena stihija 2016. omela pokretanje ove nesvakidašnje manifestacije čiji je osnivač glumac i reditelj Lazar Ristovski, rođeni Ravnoselac. On je, stoga, već iste godine postao glavni inicijator obnove izgorelog Doma kulture.

S druge strane, izgoreli objekat kulture u Vrbasu - u međuvremenu preimenovan u Kulturni centar - zidan je kao svojevrsni Skadar na Bojani.

- Nažalost, završetak radova čekali smo duže od tri decenije, jer je u vreme nekih drugih vlasti bio skrajnut na marginu, pa su Vrbašani zainteresovani da pogledaju neku pozorišnu predstavu, na primer, morali da odlaze u Sombor, Novi Sad ili Beograd. A, podsetiću, ovde su nekada, pred više od 400 gledalaca, gostovali ansambli i sa najsloženijom scenografijom - ističe predsednik Opštine u Vrbasu, Predrag Rojević.

Kako je objasnio, za završetak ovdašnjeg Doma kulture, Vlada Vojvodine obezbedila je 600 miliona dinara, pa će biti uređen i prostor ispred tog objekta, na Trgu Nikole Pašića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)