U POSETI DIJASPORI: Delegacija opštine Svilajnac u Francuskoj (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 02. 2024. u 14:13

PRILIKOM prijema u ambasadi Srbije u Parizu predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović sa njenom ekselencijom ambasadorkom Anom Hrustanović razgovarao je o privrednim potencijalima i investitorima iz Francuske.

У ПОСЕТИ ДИЈАСПОРИ: Делегација општине Свилајнац у Француској (ФОТО)

Foto:SO Svilajnac

Drugog dana posete, Milanović je potpisao sporazum o saradnji sa Od Lagard, predsednicom francuske opštine Dransi, koji uspostavlja čvrste bilateralne odnose opštine Svilajnac i opštine Dransi sa tendencijom bratimljenja.

-U Dransiju živi najviše Svilajnčana iz dijaspore i to je bio povod za uspostavljanje bliže i konkretnije saradnje, koju je inicirao Goran Jablanović, predsednik Udruženja "Biseri". To je francusko-srpsko udruženje koje promoviše srpsku kulturu i folklor. Ova saradnja će omogućiti realizaciju zajedničkih projekata i međusobnu razmenu znanja i iskustva - izjavio je Milanović istakavši zajedničku želju za unapređivanjem istorijskih i tradicionalnih veza koje dugo povezuju Svilajnac i Dransi, ali i Srbiju i Francusku.

Saradnja dve opštine odvijaće se naročito u oblasti privrede, sporta, kulture, ekologije i turizma, a razmenjivaće se iskustva u administraciji i politici upravljanja jedinicama lokalne samouprave.

Prema Milanovićevim rečima, biće organizovani zajednički događaji, seminari, sportska takmičenja, izložbe, koncerti, festivali, posete delegacija, kao i razmena učenika i nastavnika i mnoge druge ekonomske aktivnosti.

Gradonačelnica Dransija izrazila je zadovoljstvo zbog međusobnog povezivanja i istakla da je cilj stvaranje okvira za razvoj dugoročnog prijateljstva.

Dogovoreno je da ona poseti opštinu Svilajnac u maju ove godine i da se procedura bratimljenja sprovede što pre.

Sastanku je prisustvovao i Stefan Butors, predsednik francuskog Komiteta za bratimljenje, kao i Tijana Jovanović, direktorka Slobodne zone Svilajnac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)