PUK KOJI SE NIKADA NIJE POVLAČIO! Izložbu u prokupačkom Narodnom muzeju prati i knjiga o srpskim vojnicima Gvozdenog puka

D. Z.

23. 02. 2024. u 05:00

ČITAJUĆI o Gvozdenom puku saznao sam da je to najhrabriji srpski puk u Prvom svetskom ratu, da je išao iz juriša u juriš i da se nikada nije povlačio. Ovaj puk je učestvovao u svim bitkama u Prvom svetskom ratu od 1912. do 1918. oslobodivši Kosovo i Metohiju i Makedoniju.

ПУК КОЈИ СЕ НИКАДА НИЈЕ ПОВЛАЧИО! Изложбу у прокупачком Народном музеју прати и књига о српским војницима Гвозденог пука

foto d.z.

Vojnici ovog puka bili su ispred svih, a pogotovo na bici na Kajmakčalanu gde su probili Solunski front kroz kanjon Crne reke došavši do Bitolja. I ono što je najbitnije, ovaj puk je najodlikovaniji puk Srpske vojske.

Ovako rezimira pogled na čuveni puk srpske vojske, istoričar Darko Žarić, muzejski savetnik, autor knjige "Ratnici Gvozdenog puka" i istoimene izložbe. Inače, postavka je otvorena uoči Sretenja u prokupačkom Narodnom muzeju "Toplice", gde će biti izložena još mesec dana.

Žarić ističe da Gvozdeni puk zauzima važno mesto u srpskoj istoriji, jer je 1912. godine, kada je srpska vojska predvođena ratnicima ovog puka oslobodila srpski narod na KiM i Makedoniji od viševekovnog ropstva pod Turcima, završila borbu ustanika za slobodu srpskog naroda od Turaka, koja je započeta Prvim srpskim ustankom 1804. godine, upravo na Sretenje.

Inače, monografija o junacima Gvozdenog puka izdata u tri stotine primeraka, sadrži 425 strana na kojima se vidi 280 fotografija koje je prokupački Muzej posedovao u svojoj zbirci.

Žene ratnice

U GVOZDENOM puku bile su i dve žene Milunka Savić i Flora Sens koje su došle 1915. na sopstveni zahtev. Žarić napominje da je junaštvo Milunke Saić opšte poznato, dok je Flora Sens bila britanska bolničarka koja se pridružila ovom puku, a njihove biografije deo su izložbe u prokupačkom Muzeju.

- Ono što je važno da su u monografiji navedeni spiskovi poginulih ratnika Gvozdenog puka iz prvog od tri poziva. Njih je 3.020 iz Toplice, Jablanice i Zaplanja, a u knjizi je i spisak preživelih njih oko 700 koliko ih se od ukupno 12.000 ratnika vratilo kući po završetku rata - pojašnjava Žarić.

Spomenik i spomen-soba

U ČAST ovim junacima, u delu zgrade današnje Železničke stanice u Prokuplju, početkom 2021. otvorena je Spomen-soba "Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima 1912-1918". Ona je sastavni deo Spomen-parka, koji je 2018. podignut na mestu odakle su ovi junaci 7. oktobra 1912. krenuli u Prvi balkanski rat.

Autor knjige, prve o čuvenim junacima posebno ističe da je Gvozdeni puk najodlikovaniji puk Srpske vojske ikada sa 229 odlikovanja poput Karađorđeve zvezde sa mačevima, dok ostali pukovi srpske vojske imaju od 130 do 140 odlikovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)