LJUBAV - KLJUČ DUGOVEČNOSTI: Leskovčanka Božana Đurović za stoti rođendan ovenčana krunom i lentom

Игор Митић
Igor Mitić

27. 02. 2024. u 20:41

BAKA Božana Đurović iz Leskovca dočekala je svoj stoti rođendan okružena onima koje najviše voli.

ЉУБАВ - КЉУЧ ДУГОВЕЧНОСТИ: Лесковчанка Божана Ђуровић за стоти рођендан овенчана круном и лентом

foto: privatna arhiva

 Sinovi, snaja, unuke i unuci, praunuke i praunici priredili su joj iznenađenje koje je na nju ostavilo snažan utisak. Uz neizbežnu rođendansku tortu, baka Boža, kako je od milošte zovu, ovenčana je krunom i lentom - priznanjem za svu ljubav koju im je pružila.

Njeni potomci kažu da je imala težak život i veruju da je duboku starost dočekala zahvaljujući ljubavi koju je nesebično delila sa bližnjima.

foto: privatna arhiva

- Požrtvovana je osoba. Nije štedela sebe da bi brata i mene iškolovala i izvela na pravi put. Bila nam je velika podrška i oslonac u životu. Ona još sama brine o sopstvenim potrebama, pa čak i u stotoj godini trudi se da nas dočeka i ugosti kao i u danima kada je bila mnogo mlađa - priča baka Božin stariji sin Danilo Mićović.

Snaji kao majka

O SPECIFIČNOJ prirodi baka Božane govori što je sa svojom snajom oduvek gradila majčinski odnos.

- Uvek je to negovala i umela da pokaže, a mojim ćerkama često govori: "Prema svojim svekrvama budite onakve kakva je vaša majka bila prema meni", ali nikada nije dodala da je za takav odnos i ona zaslužna - kazala nam je Snežana.

Božana je radila teške poslove, uprkos tome ona nema hronične bolesti, pa njeni najbliži u šali kažu da im je "baka, i u stotoj, kao devojčica".

Oduvek je bila vredna. Na poslu odličan radnik, a kod kuće velika domaćica. Brinula je i o petoro unučadi i dočekala da uživa i u šest praunučadi.

- Ta dobronamernost i ljubav je ključ njene dugovečnosti - ističe bakina snaja Snežana Mićović.

foto: privatna arhiva

 

Starica živi sa mlađim sinom Miloradom i njegovim sinom, ali je i ostali članovi porodice redovno posećuju.

- Okupimo se, pa zajedno doručkujemo, a posle toga je obavezna kafa i malo rakije. Ceo vek se hranim kuvanim jelima, tako i danas kuvam bar nekoliko puta nedeljno. Mogu još uvek sama. Živim na četvrtom spratu, bez lifta, pa se tako održavam. Dobro sam. Jedino što slabije čujem - priča nam ova, sada već, krunisana kraljica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!