VRANJANSKI DUH U SVILAJNCU: Folklorna radionica za više od 100 polaznika 27 KUD (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

04. 03. 2024. u 13:10

Folklornu radionicu za igrače i umetničke rukovodioce, koju je tokom vikenda u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Svilancu organizovao KUD “Dimitrije Katić” iz Crkvenca, pohađalo je više od 100 polaznika iz 27 ansambala sa teritorije Pomoravlja, Šumadije i Podunavlja, pa čak i polaznik iz Republike Srpske.

ВРАЊАНСКИ ДУХ У СВИЛАЈНЦУ: Фолклорна радионица за више од 100 полазника  27 КУД  (ФОТО)

Foto:Marko Mirković

-Za radionicu sam čuo preko društvenih mreža, zainteresovao sam se i došao. Oduševljen sam igrama koje su obrađane, kao i gostoprimstvom domaćina - ocenio je Milan Novaković iz Bjeljine iz Republike Srpske.

Jelena Dimitrijević iz ansambla “Filigran” iz Jagodine kaže da je veoma značajno prisustvo igrača i rukovodilaca na ovakvim edukacijama, jer su one prilika za sticanje znanja o načinu igranja izvornog koraka i pravog duha tih igara.

Tokom celog dana koliko je edukacija trajala, nošnju i narodna kola Vranja, Vranjskog Pomoravlja i Pčinje predstavio je Bojan Ristić koji se više od dve decenije bavi istraživanjem folklorne tradicije svog kraja.

“U svetu folklora postoji puno nejasnoća i netačnih podataka zbog nedovoljne informisanosti i neznanja. Trudim se da igre i nošnju svog kraja predstavim na pravi način. Naročitu pažnju posvećujem stilu i načinu igranja. Veoma je važno zadržati prirodni stil igre i logičnost pokreta. Prezadovoljan sam kako brojem polaznika, tako i gostoprimstvom domaćina - kaže Bojan Ristić i dodaje da se većina igara koje pokazuje i danas izvodi na taj način.

Ovo je prva radionica ovakvog tipa na teritoriji Pomoravlja, koja je omogućila polaznicima da uvide kakav značaj tako i lepotu Vranja i Pčinje.

-Zahvalio bih se svima koji su bili deo ovog događaja. Poslednjih nekoliko godina folklor je napredovao u smislu edukacije igrača. Sve je više onih koji žele da nauče pravilno da igraju igre pojedinih krajeva, što ima veliki značaj kako za čuvanje folklorne tradicije tako i za napredovanje folklornih anambala – navodi Bojan Aćimov, predsednik KUD-a „Dimitrije Katić“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)