NUDE ODŠTETU ZA NEPOZNATU TRASU: (Ne)očekivani problemi uoči najavljene izgradnje obilaznice oko Vlasotinca

Игор Митић
Igor Mitić

07. 03. 2024. u 12:00

ČELNICI vlasotinčke lokalne samouprave apeluju na ovdašnje ljude da ne nasedaju na obećanja da će u sudskom postupku ostvariti znatno veći iznos naknade za oduzeto zemljište na trasi buduće obilaznice oko varoši, jer će od toga, tvrde, korist imati samo pojedini advokati, koji im uveliko nude da potpišu punomoćje - iako tačna trasa pomenute saobraćajnice još nije utvrđena.

НУДЕ ОДШТЕТУ ЗА НЕПОЗНАТУ ТРАСУ: (Не)очекивани проблеми уочи најављене изградње обилазнице око Власотинца

foto: OU Vlasotince

Jer, gradnja oko Vlasotinca, na državnom putu prvog B reda 39, predviđena je Planom generalne regulacije, ali se na deonici koja je prvobitno predviđena - osim njiva - nalaze i pojedini građevinski objekti, JP "Putevi Srbije" obavestilo je Opštinu da je započelo postupak izrade urbanističkog projekta sa izmenjenom trasom.

- Kada ona i definitivno bude utvrđena, shodno zakonskoj proceduri, pozvaćemo sve vlasnike parcela i upoznati ih sa pravima koja im u ovom slučaju pripadaju - istakao je Bratislav Petrović, prvi čovek lokalne samouprave, dok opštinski urbanista Jelena Krainčanić naglašava da parcele koje će biti obuhvaćene trasom obilaznice neće znati pre okončanja izrade urbanističkog projekta, posle čega sledi eksproprijacija.

Međutim, pojedini advokati "pripremaju teren" i, navodno, vlasnicima parcela nnude zastupanje bez nadoknade, jer će se oni "namiriti" od države...

foto: OU Vlasotince

Podsetimo, Vlasotince je - sa još desetak lokalnih samouprava na jugoistoku Srbije - na ovu pojavu ukazivalo i lane, kada su se svi suočili sa "pustošenjem" svojih budžeta zbog tužbi kojima su tražene nadoknade za puteve prosecane čak i pre nekoliko decenija. Opštine ni tada nisu izbegavale da oštećenim ljudima isplate nadoknadu, ali su bile protiv da višestruko veći iznosi "idu" advokatima, pa su tražile reakciju države.

Kao drastičan primer, naveden slučaj iz vlasotinačkog sela Stranjevo, gde je vlasnik zauzete imovine dobio 1.890, a advokat čak 108.000 dinara. Tada je naglašeno da su isti advokati, otac i sin, na okončanim sporovima ukupno zaradili skoro 36 miliona, dok je građanima koje su zastupali iz vlasotinačkog budžeta isplaćeno 22 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)