U SPOMEN NA PROFESORA: Završen Memorijal „Mile Paunović“ u Negotinu

S. M. JOVANOVIĆ

07. 03. 2024. u 10:45

NEGOTINSKO Udruženje muzičkih umetnika “ArtIst” iz Negotina organizovalo je u saradnji sa Umetničkom školom „Stevan Mokranjac“ peto, jubilarno Memorijalno takmičenje “Mile Paunović” u znak sećanja na osnivača odseka trube u ovom gradu.

У СПОМЕН НА ПРОФЕСОРА: Завршен Меморијал „Миле Пауновић“ у Неготину

Foto: S.M.Jovanović

Dimitrije Vasić, učenik MŠ „Stanislav Binički“ iz Leskovca iz klase Milorada Pejčića i Dobrivoje Mamutović sa odseka trube MŠ „Stevan Mokranjac“ u Vranju u klasi Vladice Vasića pobednici su petog Memorijalnog takmičenja „Mile Paunović“ u Negotinu.

Vasić je i pobednik i prve kategorije a Mamutović pete, dok su titile pobednika osvojili i Luka Dejković sa odseka trube MŠ “Stevan Mokranjac“ u Vranju iz klase Vladice Vasića u pretkategoriji, njegov sugrađanin, takođe mladi trubač Alen Krstić u drugoj,  Negotinka Klea Kovač, iz klase flaute Valentine Dimitrijević u trećoj,  kao i Negotinac Milan Radojević iz klase trube Davida Surdanovića u četvrtoj kategoriji.

Pobednik šeste kategorije je Petar Marković sa FMU iz klase profesora Mladena Đorđevića,  a u kategoriji kamernih ansambala najbolji je bio Trio “Brevis” iz Negotina, trubači Dušan Jovanović, Leonardo Krstić i Milan Radojević iz klase Dušana Ćirovića.

Foto: S.M.Jovanović

ARTIST: Milja Videnović i David Surdanović

- Ponosan sam na sve takmičare koji su sa željom da se Mile Paunović ne zaboravi i da Negotin i region imaju jedno od najvećih takmičenja, uveličali ovaj memorijal -  kaže David Surdanović iz Udruženja muzičkih umetnika “ArtIst”.

Mile Paunović u čiju se čast održava ovo takmičenje, osnivač je odseka trube u negotinskoj Umetničkoj školi, koja ove godine obeležava 70 godina osnovnog muzičkog obrazovanja. Instrumentalista, kompozitor, muzički pedagog, autor je brojnih  ploča i kompakt diskova, a sa suprugom Vionerom i osnivač Etno grupe „Balkanski istočnici“.

-Značaj pedagoškog i izvođačkog rada Mileta Paunovića ogleda upravo u težnji brojnih Negotinaca da neguju sećanje na njega, a mi smo srećni ako smo uspeli da doprinesemo uspešnoj realizaciji petog memorijala -  kaže Milja Videnović, predsednik “ArtIsta”.

Foto: S.M.Jovanović

Stručni žiri Memorijala "Mile Paunović"

Takmičenje je okupilo 54 učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola i studenata FMU sa odseka trube, horne, flaute, klarineta, kao i kamerne ansamble iz Negotina, Vranja, Bora, Leskovca, Beograda, Pančeva.

Ocenjivao ih je stručni žiri u sastavu: mr Mladen Đorđević, redovni profesor trube i šef Katedre za duvačke instrumente na FMU u Beogradu, predsednik žirija u kome su bili i Miloš Đorđević, profesor horne na FMU, Aleksandar Burkert, profesor flaute u MŠ “Kosta Manojlović” u Zemunu,  Vladica Vasić, profesor trube u MŠ “Stevan Mokranjac” u Vranju i Darko Perčević, profesor klarineta u MŠ “Vojislav Lale Stefanović” u Užicu. Sekretar žirija bila je Anamarija Danilović Matejević, doktorand FMU u klasi Mladena Đorđevića.

- Očigledno da smo se svi uželeli takmičenja, jer skoro 60 učesnika to dokazuje. Mislim da je nivo takmičenja bio na zavidnom nivou, a pogotovo u kategoriji truba što je bio i primarni cilj - kaže Mladen Đorđević, predsednik žirija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić