VASKA I MILICA KREČE I GLETUJU: Dve Nišlijke pokazale da su bez premca u građevinskim radovima (FOTO)

J. ĆOSIN

08. 03. 2024. u 12:45

DA postavljanje keramike, crepa, malterisanje, gletovanje ili krečenje više nisu poslovi koje žene ne mogu da obavljaju jednako vešto kao i muškarci, pokazuje građevinarska radnica iz Niša Vaska Vasić (52).

ВАСКА И МИЛИЦА КРЕЧЕ И ГЛЕТУЈУ: Две Нишлијке показале да су без премца у грађевинским радовима (ФОТО)

Foto: J. Ćosin

Bez imalo straha penje se na krovove i završava građevinske radove, ravnopravno sa ostalim majstorima, ali joj u postavljanju hidroizolacije, kažu, nema premca. Na ideju da radi u građevini došla je slučajno, dok je bila komercijalista.

- Ja sam sa Kosova došla da živim u Niš 1999. godine. Najpre sam radila kao prodavac nameštaja, a onda sam počela da prodajem materijale za izolaciju. To je neka nova tehnologija, majstori su je sa rezervom prihvatali, pa sam morala da pokažem o čemu se radi i tako shvatila da to može da bude moj biznis, ne samo da prodajem, već i da postavljam - kaže Vasićeva, inače majka troje dece i baka jednog unuka.

Ona bez imalo straha završava sve radove na visini, kako leti, tako i zimi. Posla uvek ima, a naručioci usluga u početku su bili iznenađeni kada se za tu vrstu posla pojavi žena.

- Na početku su bile reakcije - poziv, recimo, telefonom i pitaju da pošaljem majstora. Ja kažem: "Ja sam majstor, ja ću doći". Bilo je par minuta tajac. Ne mogu da dođu sebi, a sada već znaju. U Nišu sam jedan od najboljih majstora što se tiče hidroizolacije, vlage, buđi i kondenzacije. Ostalo, postoje mnogo bolji majstori za neke pozicije, naravno, ne možemo svi da budemo u svemu dobri, ali ja sam u svojoj oblasti nezamenljiva - iskrena je i odvažna ona.

U ovom poslu je, kaže, pronašla iskreno zadovoljstvo koje je ispunjava i pokreće.

- Nešto što možete svojim rukama da stvorite i da neko na kraju bude zadovoljan. Pogotovo je izazov da spasete neki objekat od rušenja i vratite ga u život - kaže Vaska.

U pomoć joj, kaže, priskaču i prijateljice i od nje rado uče.

Dizanjem tegova do medalja

MILICA obožava "muške" poslove i građevina nije jedina delatnost koja je zanima. Ume da popravi motore, diže tegove i slično.

- Radim malo i oko mehanike, to mi je neka druga ljubav. Prva ljubav mi je, zapravo, teretana i dizanje tegova gde sam osvajala medalje, čak i na Evropskom prvenstvu 2013. - ističe ona.

- Ja mislim da nema razlike između muških i ženskih poslova, da svi možemo da radimo apsolutno sve. Ako muškarci mogu da kuvaju, što mi ne bismo mogle da radimo neke navodno muške poslove? Mene ispunjava to, rad sa takvim nekim materijalima i kad vidim da se ni iz čega nešto stvori, to mi nekako pruža neku ličnu satisfakciju - kaže Milica Ilić.

Tako Milica i Vaska svojim primerom pomeraju granice i ruše stereotipe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)