STARI SJAJ ZA 430.000 EVRA: EU i lokalna samouprava u Kraljevu finansiraju revitalizaciju Mataruške banje

G. ĆIROVIĆ

18. 03. 2024. u 11:00

ZAHVALjUJUĆI donaciji Evropske unije i sredstvima kraljevačke lokalne samouprave, realizuje se projekat revitalizacije Mataruške banje - nekada popularne destinacije na obali Ibra i podno planine Stolovi, čuvene po lekovitoj, toploj sumpornoj vodi.

СТАРИ СЈАЈ ЗА 430.000 ЕВРА: ЕУ и локална самоуправа у Краљеву финансирају ревитализацију Матарушке бање

G.Šljivić (arhiva)

Za rekonstrukciju ukupno 5.300 metara ovdašnje vodovodne mreže, obnovu dečjeg igrališta i zamenu kompletnog parkovskog imobilijara ukupno je obezbeđeno 430.000 evra, od kojih je EU donirala 360.000, a kraljevačka lokalna samouprava iz gradske kase izdvojila 70.000.

- Ovaj projekat veoma je važan za turizam i privrednu aktivnost, ali i bolji život žitelja Mataruške Banje, odnosno otvaranje novih radnih mesta. Rekonstrukcijom vodovodne mreže obezbediće se sigurno snabdevanje obližnjeg hotela, vrtića, te sportskog i rehabilitacionog centra - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, podsećajući da je ovo mesto bilo čuveno po odličnim rezultatima u prirodnom lečenju steriliteta i reumatskih oboljenja, dok je obližnja Bogutovačka banja bila čuvena kao "melem za živce".

Turizam

- POSLE privatizacije, novi vlasnik završio je rekonstrukciju hotela u Bogutovačkoj banji i ugostiteljskog objekta u parku Mataruške banje, kao uvod u obnovu ovdašnjeg poznatog i nekada reprezentativnog hotela - kaže gradonačelnik dr Terzić. - Uz obnovu infrastrukture i drugih, pratećih sadržaja, sve to će doprineti poboljšanju ponude i povratku ovih banja na turističku mapu.

Objedinjene 1983. u prirodno lečilište, a potom i u istoimeno privredno društvo, sve do turbulentnih devedesetih godina prošlog veka ove banje bile su veoma posećene, sa zasluženim epitetima modernih, čak i mondenskih turističkih mesta. Godine "tranzicije", međutim, odvele su ih u stečaj, a - posle brojnih neuspešnih pokušaja privatizacije - 2021, "Prirodno lečilište" konačno je dobilo novog vlasnika...

Sada, pomenuti projekti obnove infrastrukture i uređenja Mataruške banje oživljavaju nadu meštana da će se u ovdašnjim kafanma i hotelima, kao u neka srećna i davno prošla vremena, ponovo tražiti slobodno mesto.

G.Šljivić (arhiva)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024