PETI "BORINI KNJIŽEVNI DANI": Predstavljen roman "Pakrac" Vladana Matijevića

Дејан Ристић
Dejan Ristić

22. 03. 2024. u 11:46

U Vranju su svečano otvoreni peti po redu „Borini književni dani“, literarna manifestacija posvećena velikanu srpske književnosti i najpoznatijem Vranjancu, Borisavu Stankoviću.

ПЕТИ БОРИНИ КЊИЖЕВНИ ДАНИ: Представљен роман Пакрац Владана Матијевића

D. Ristić

Svakog marta, Vranjanci se sa posebnim pijatetom sećaju svog Bore koji je u svojoj, dušom nadahnutoj varošici, našao inspiraciju za svoje vanvremensko delo, rekaao je otvarajući manifestaciju gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

- Opus kojim je proslavio svoj rodni grad i svoje sugrađane, u koji je smestio i svoju baba Zlatu, svoje komšijske dečačke ljubavi i snove, kao i sudbine malih ljudi patrijarhalnog Vranja, svrstao ga je u red realista, ali i začetnika moderne u Srbiji. I kao takav, bez sumnje, ostavio je veliki trag u srpskoj književnosti, kao i uticaj na mlađe generacije pisaca – istakao je gradonačelnik.

Prve večeri manifestacije, vranjskoj publici je predstavljen roman „Pakrac“ Vladana Matijevića, ovenčan nagradom „Beogradski pobednik“, o kojem je govorio književni kritičar Predrag Petrović. Iako ishodište knjige čine događaji iz Pakraca 1991. godine, glavnina radnje odvija se u današnjem Beogradu. 

Druge i treće večeri "Borinih književnih dana, na programu su predstavljanje romana „Koljka i Sašenjka“, Uglješe Šajtinca i književno veče sa pesnicima Draganom Jovanovićem Danilovim i Nebojšom Lapčevićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)