JUBILARNI FESTIVAL GUSLARA VOJVODINE: Sutra u Subotici

J. L.

05. 04. 2024. u 15:48

Da i u ravnici gusle itekako mogu da zagude i vrate nas u vreme čojstva i junaštva koje je krasilo naše pretke pokazaće 30. "Festival guslara Vojvodine" , koji će se održati sutra na sceni "Jadran" u Subotici.

ЈУБИЛАРНИ ФЕСТИВАЛ ГУСЛАРА ВОЈВОДИНЕ: Сутра у Суботици

foto: privatna arhiva

Na smotri koju organizuju Udruženje guslara Vojvodine i Društvo guslara „Hajduk Veljko“ iz Subotice, nastupiće 20 najboljih guslara iz Subotice, Vrbasa, Kule, Sivca, Novog Sada, Nove pazove, Zrenjanina...

- Pozivam sve ljubitelje ovog instrumenta i poštovaoce naše tradicije da dođu i budu deo ovog festivala. Pevanje pesama uz zvuke gusala je jedan vid prenošenja istorijskih događaja i činjenica, onoga što je pratilo naš narod vekovima unazad. Zahvaljujući strunama gusala to smo uspeli da sačuvamo i da generacije koje dolaze osete to, jer se uz gusle ne prenosi samo tekst i poruke, već i emocija. To je obaveza svakog guslara, da na sebi svojstven način dočara i donese pesmu koju izvodi kako bi ona ostavila utisak na ljude koji je slušaju - poručuje Ljubomir Pavlović, predsednik KUD guslara "Hajduk Veljko".

U revijalnom delu programa nastupiće Jana Tankosić iz KUD „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Bačke Topole, KUD „Mladost 1947“ iz Subotice i ŽPG „Sokolice“ Zavičajnog udurženja Banija iz Subotice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)