IGROM I PESMOM ČUVAJU OBIČAJE: Počeli 48. Susreti sela u Negotinu

S. M. J.

15. 04. 2024. u 17:24

U SIKOLU kod Negotina otvorena je 48. smotra narodnog izvornog stvaralaštva “Susreti sela”. Ove godine u slavu tradicije nastupa pet negotinskih sela.

ИГРОМ И ПЕСМОМ ЧУВАЈУ ОБИЧАЈЕ: Почели 48. Сусрети села у Неготину

Foto: S.M.Jovanović

Igrom, pesmom i običajima, kulturno umetnička društva “Vrelo” iz Šarkamena i „Čučuk Stana“ iz Sikola otvorili su 48. manifestaciju “Susreti sela” u kojoj će do 27. aprila svoje programe predstaviti meštani ovih i negotinskih sela Jabukovac, Kobišnica i Bukovče.

-Narodno stvaralaštvo je teško sačuvati u ovim modernim vremenima, ali uz poseban vaš trud i našu podršku koja ne izostaje, zajedno ćemo pokazati mladim naraštajima, da sve ono što čini našu narodnu i kulturnu baštinu, treba negovati i sačuvati od zaborava, i u svakoj prilici promovisati. Svaka kuća u Negotinskoj krajini čuva deo naše vredne prošlosti. Naš zadatak je da vrednosti s ponosom pokazujemo, naš kraj na pravi način predstavljamo, a generacije koje dolaze naučimo kako da, tu misiju u godinama koje dolaze, na najbolji mogući način obavljaju - rekao je otvarajući manifestaciju Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine Negotin.

Šarkamenci su se predstavili običajima koji su se nekad u ovom selu izvodili tokom kalemljenja voća, a Sikoljani su pokazali kakvi se običaji neguju u ovom selu o Božiću.

Prvi su se predstavili gosti, KUD “Vrelo” iz Šarkamena narodnim običajima koji su u prošlosti pratili kalemljenje voća u ovom kraju, dok su se domaćini, KUD “Čučuk Stana” odlučili za rekonstrukciju božićnih običaja u svom selu.

U organizaciji Doma kulture “Stevan Mokranjac”  u subotu, 20. aprila u Kobišnici svoje programe će prikazati KUD “Voja Čurić” i AKUD “Floričika” iz Jabukovca, a u nedelju, 21. aprila u Šarkamenu će se sastati KUD “Vrelo” i KUD “Dimitrije Belivakić” iz Bukovča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave