ŽIVOTNU SREDINU MENJAMO I DIJALOGOM: Konferencija u Vrnjačkoj banji o ekologiji i našem okruženju

Lj.P.

16. 04. 2024. u 14:54

NA konferenciji EkoBiz u Vrnjačkoj banji, doktorand zaštite životne sredine Vanja Petković, predsednica novosadskog Udruženja „Čepom do osmeha“, organizatora ovog skupa, istakla je da je namera da se dijalogom između kompanija, lokalnih samouprava, predstavnika institucija i civilnog sektora, pokrene i unapredi način na koji menjamo stanje naše životne sredine.

ЖИВОТНУ СРЕДИНУ МЕЊАМО И ДИЈАЛОГОМ: Конференција у Врњачкој бањи о екологији и нашем окружењу

FOTO:Čepom do osmeha

- Ne postoji napredak bez dijaloga – istakla je Petković, dodajući da građani Srbije moraju biti svesni da promene u životnoj sredini nisu moguće preko noći i zbog toga je važno postaviti dobru osnovu, uraditi analize, strategije, studije kako bi se adekvatno pristupilo problemima. - Ali prvo moramo poći od nas i kod nas učiniti promenu kako bi se ona videla i naglobalnom nivou. U poslednje vreme uložen je ogroman trud u rešavanje problema i unapređenje životne sredine.

Prema njenim rečima mora se istrajati u kontinuiranom radu, uključiti dodatne mere i podsticaje, više ulagati u edukaciju građama, graditi ekološka dvorišta i ostrva, reciklažne centre.

FOTO:Čepom do osmeha

- Potrebno je regulisati industrijski otpad, ibvestirati u obnovljive izvore energije, naročito solarnu energiju iz vetra, prečišćavanjem otpadnih voda zaštitit vodotokove, prirodna staništa, šume, močvare kako bi očuvali biodivivirzitet i ekosistem – kazala je Vanja Petković.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sara Pavkov izjavila je da je za poboljšanje životne sredine neophodno angažovatti sve zainteresovane iz svih sfera života, jer je zaštita životne sredine postala integralni deo naših života.

FOTO:Čepom do osmeha

- Zaštita životne sredine prati ekonomski rast naše zemlje, ali mora da bude imperativ kako u sadašnjosti tako i u budućnosti – naglasila je Sara Pavkov. - Da Ministarstvo zaštite životne sredine iz godinu u godinu beleži sve bolje rezultate govori podatak da u ovom trenutku ne postoji ni jedna opština u Srbiji koja ne sprovodi neki „zeleni projekat“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?