LIČNI PODACI SKUPLJI OD NOVCA: Panel o opasnostima i rizicima deljenja informacija na mreži u Požarevcu

D. NOVKOVIĆ

17. 04. 2024. u 11:31

NA panel-diskusiji o sprovođenju novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, održanoj u Požarevcu, poverenik Milan Marinović istakao je da građani treba da počnu i sami da brinu o svojim podacima.

ЛИЧНИ ПОДАЦИ СКУПЉИ ОД НОВЦА: Панел о опасностима и ризицима дељења информација на мрежи у Пожаревцу

D.N.

On je naglasio da su informacije koje dele onlajn često zloupotrebljene, što može imati dalekosežne posledice. Zbog toga se i održavaju ovakvi skupovi, da bi se upozorilo na opasnosti i rizike, ali i na adekvatna reagovanja.

- Naši podaci sada su postavljeni tako da su, na neki način, vredniji od novca. Zbog toga što novac možete izgubiti, ali ga možete i povratiti. A podatke kad jednom date, više ih ne možete povratiti - rekao je poverenik. - Besplatnu aplikaciju nude vam najbogatiji ljudi, jer podatke koje uzmu od vas umesto novca, prodaju brojnim kompanijama koje vas onda profilišu i zatrpavaju baš onim što vam treba. Ne čudite se što znaju sve o vama, ovo je vreme "Velikog brata".

Podrška

PANEL-DISKUSIJE biće održane u 15 odabranih gradova i opština, u okviru projekta "Jačanje vladavine prava u Republici Srbiji", koji se realizuje od 1. januara 2022. do 30. septembra 2025. Podržali su ga je Evropska unija sa pet miliona evra, nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa milion evra i Austrijska razvojna saradnja sa 500.000 evra.

On je posebno upozorio na opasnosti koje vrebaju maloletne korisnike društvenih mreža, navodeći da su u nekoliko navrata zloupotrebe podataka dovele do tragičnih ishoda, uključujući samoubistva.

- Sve ređe ostajemo obični građani, a sve više postajemo e-građani, pa treba naći granicu. Ne treba sputati razvoj civilizacije i društva, ali to treba kanalisati tako da naša ljudska prava, posebno prava na privatnost, budu što manje ugrožena - poručio je Marinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)