Porast broja obolelih u Župi

S. Babović

06. 07. 2020. u 14:43

MEĐU 15 novoobolelih pacijenata od korona virusa u Rasinskom okrugu, čak sedmoro je iz Aleksandrovca, poslednji su podaci Zavoda za javno zdravlje Kruševac. Od početka epidemije, KOVID-19 registrovan je kod 74 osobe iz ove opštine koja broji tek 20.000 stanovnika, a među njima je i 9 zaposlenih u Domu zdravlja “Dobrivoje Ger-Popović”.

Пораст броја оболелих у Жупи

Foto: S. Babović

Kako saznajemo, KOVID-19 potvrđen je kod osam medicinskih i jednog nemedicinskog radnika. Oni se dobro osećaju i uglavnom su izolaciji.

 

- Situacija je zabrinjavajuća zbog naglog porasta broja obolelih sa respiratornim infekcijama, koje mogu biti izazvana u velikom broju slučajeva korona virusom-napominje za “Novosti” dr Dejan Čolić, zamenik direktora Doma zdravlja. -Samo se u prethodnoj nedelji,od ponedeljka do nedelje, KOVID-ambulanti javilo 456 pacijenata,a među njima 252 prvi put.

 

Ogromne gužve ispred ambulante zabeležila je i ekipa “Novosti”. U drugom piku prvog talasa se na dnevnom nivou javljalo od 48 do 88 pacijenata. Procene su da će ponedeljak biti rekordan dan po broju pregledanih. A medicinari rade neumorno, u dve smene. Na sreću, među profesionalcima u KOVID-ambulanti nema zaraženih.

 

- Poslednje pristigli rezultati odnose se i na pacijente koji su još od druge polovine juna u samoizolaciji, ili su već hospitalizovani, kao što je to slučaj sa jednim pacijentom - objašnjava za “Novosti” dr Mirko Mihajlović, predsednik opštine Aleksandrovac. -Dakle, nisu odjednom oboleli. Virus se kreće. I kod nas je specifično što se “rasporedio” na po par slučajeva u više kolektiva, naseljenih mesta, bez nekog posebnog žarišta. I starosna struktura je šarolika, najmlađi pacijent ima 17 godina. Klinička slika naših pacijenata generalno je blaža do srednje teška.

Foto: S. Babović

Tekst potpisa

Krizni štab je doneo u ponedeljak set novih mera: pojačana higijena u Domu zdravlja i svi drugim ustanovama, ugositeljskim objektima, rigorozniji sanitarni inspekcijski nadzor. Situacija se prati i čekaju se rezultati za još 26 briseva. Od tih rezulata zavisi da li će vanredna situacija biti proglašena u Župi.

RASINSKI OKRUG:512 SLUČAJEVA,KRUŠEVAC:328
 

SA novih 15 potvrđenih slučajeva u Rasinskom okrugu, broj potvrđenih od početka epidemije popeo se na 512 lica. Osim u Aleksandrovcu, gde je potvrđeno 7 novoobolelih i sada je ukupno-77, novoobolelih je 5 u Kruševcu (328 od početka epidemije), 2 u Brusu (60) i 1 u Đićevcu (13). U Varvarinu je i dalje bilans 27 potvrđenih, a u Trsteniku 10.

Foto: S. Babović

Tekst potpisa
BERBA JOŠ NEIZVESNA
 

ZBOG aktuelne epidemije,u Aleksandrovcu su već odložene Letnje igre u Mitrovom Polju,a od daljeg razvoja situacije zavisi održavanje tradicionalne manifestacija “Župska berba”, koja bi prema planu trebalo da se održi od 14. do 17. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)