BRINU JEDNI O DRUGIMA:U Dečjem selu u Sremskoj Kamenici organizovano se bore protiv pandemije

S. BAJIĆ

24. 11. 2020. u 16:38

STANjE redovno. Tim rečima Mirko Jankelić, direktor Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici svakodnevno počinje izveštaj nadležnima o situaciji u toj ustanovi za decu bez roditeljskog staranja. Jednako kao i proletos, tako i u ovom drugom talasu stotinu štićenika sela i 50 zaposlenih strogo primenjuje sve mere zaštite i ide na testiranja i na najmanju sumnju na kovid 19.

БРИНУ ЈЕДНИ О ДРУГИМА:У Дечјем селу у Сремској Каменици организовано се боре против пандемије

Foto S. Bajić

Dok traje ovakva situacija, posete selu nisu dozvoljene.

- Naša štićenica (19) bila je pozitivna na testu i već nedelju dana je u izolaciji, kao i četvoro kolega kod kojih su zabeleženi blaži simptomi i oni se nalaze na kućnom lečenju - kaže Jankelić. - Sva naša deca idu redovno u školu, osim onih čiji su vaspitači zaraženi koronom. Evo, ove godine obeležavamo 45 godina rada, tako što potvrđujemo našu dobru organizaciju, međusobnu solidarnost i spremnost da smo uvek tu jedni za druge. Najvažnije je da se mi organizujemo i pokrijemo sve neophodno kako deca ne bi bila bez nadzora.

On dodaje da tokom leta selo između dva talasa korone u velikom delu obnovljeno, kupljen je nameštaj u kućicama u kojima je nedostajao, popravljeni su krovovi, betonirane su nove staze. Trenutno ovde, po rečima Jankelića, boravi 85 dečaka i devojčica uz nadzor vaspitača, dok o 15 studenata koji žive u stanovima u Novom Sadu, takođe svakodnevno brinu vaspitači i kod njih nema nikakvih simptoma.

- Svakodnevna briga i kontrola je usmerena da pored zaštitnih maski i uobičajene redovne lične higijene, koju naši štićenici inače održavaju redovno, primenimo sistem razdvajanja, odnosno držanja propisanog rastojanja - objašnjava direktor Dečjeg sela. - U svakoj od naših kuća, živi praktično jedna dečja porodica u kojoj vode brigu jedni o drugima.

ZANIMACIJE

UPRAVO održavanje distance je najveći problem jer su deca učena od početka, od dolaska u Dečje selo da je najvažnije da budu zajedno jedni uz druge. Ipak, kako ističe direktor Jankelić, nalaze rešenja za svaku kuću i primenjuju razne igre kao što su plejstejšn, crtani filmovi i druge zanimacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!