NE JENJAVA BRIGA O STARIMA: Opštinska organizacija Crvenog krsta u Paraćinu primer za ugled

Z. RAŠIĆ

20. 12. 2020. u 16:31

OPŠTINSKA organizacija Crvenog krsta u Paraćinu ni u doba pandemije ne zaboravlja ljude kojima je njihova pomoć najpotrebnija.

НЕ ЈЕЊАВА БРИГА  О СТАРИМА: Општинска организација Црвеног крста у Параћину пример за углед

Foto Z. Rašić

Organizujući posete i dostavu paketa starijima od 65 godina koji žive u teškim socijalnim uslovima, a uz to su narušenog zdravlja, nepokretni ili polupokretni, volonteri pomenute društvene organizacije iz grada na Crnici su uspešno okončali decembarsku podelu pomoći.

Slobodan Đorđević, iz Crvenog krsta, kaže da je realizacija programa pod nazivom "Briga za stare" - zahvaljujući međunarodnim donacijama - započeta još 2003, a godinu kasnije je budžetskim sredstvima počela da ga podržava i lokalna samouprava. Zahvaljujući takvom opredeljenju, i do 65 korisnika sa područja grada svakog meseca dobija pomoć u osnovnim namirnicama i sredstvima za higijenu, a volonteri svaku posetu iskoriste i za najosnovniju proveru zdravstvenog stanja - mereći im temperaturu, krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

- Da bi neko bio obuhvaćen ovim programom, neophodno je da ima više od 65 godina i da je u stanju socijalne potrebe. Zdravstvena ugroženost podrazumeva nepokretnost ili slabu pokretljivost, odnosno neko hronično oboljenje. Zato se pribegava redovnim zdravstveno-preventivnim pregledima koji su, od početka pandemije, dopunjeni i gotovo svakodnevnim merenjem telesne temperature beskontaktnim uređajima - objašnjava Đorđević i dodaje da brigu o starima vode volonteri Crvenog krsta i novozaposleni na određeno vreme.

Limit - 65 korisnika

ZA program brige o starima postoji čak i svojevrsna lista čekanja, jer je zainteresovanih, potencijalnih korisnika ima više od 65, za koliko Opštinska organizacija Crvenog krsta dobija sredstva. Mesta napravljena takozvanim prirodnim odlivom se odmah popune, a godišnje se iz opštinske kase za ove namene izdvaja oko dva i po miliona.

Slobodan Đorđević

Foto Z. Rašić

Pritom, velika pažnja se poklanja i preventivnim epidemiološkim merama, pa od početka meseca svako ko neposredno dolazi u kontakt sa korisnicima oblači skafander. Deo te opreme Opštinska organizacija Crvenog krsta je nabavila iz vlastitih sredstava, a deo su - donacije.

Ulazeći u njihove domove, volonteri su se sprijateljili sa starima, razmenili telefone, pa ljudi koji ne mogu bez nečije pomoći mogu da im se obrate kad god im je to potrebno. A jedan od tih mladih u skafanderu je poslednjih dana bio i Slaviša Petrov, koji je pre dve godine, i zvanično, bio proglašen za najboljeg volontera u Srbiji. Ipak, posle šest godina dobrovoljnog rada, tek nedavno je - na određeno vreme - primljen u radni odnos u OO Crvenog krsta u Paraćinu. Čelnici ove društvene organizacije, naime, striktno poštuju svoje nepisano pravilo da nema trajnijeg angažmana bez najmanje pola decenije uspešnog volontiranja. Samo tako, kažu, dolaze do kadrova koji potom svima mogu da budu i ponos, i - uzor!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)