ČAČANI SVAKA ČAST: Borba protiv aerozagađenja - u gradskom jezgru ugašena poslednja kotlarnica na mazut

V. I.

17. 02. 2021. u 17:59

I POSLEDNjA kotlarnica na mazut koja se nalazila u centru Čačka ugašena je, te je priključena na gradski sistem daljinskog grejanja.

ЧАЧАНИ СВАКА ЧАСТ: Борба против аерозагађења - у градском језгру угашена последња котларница на мазут

Foto: V. Ilić

Na ovaj način eleminisan je značajan izvor aerozagađenja u gradskom jezgru.

- Čačak ima jednu od retkih toplana koja u potpunosti koristi gas, koji je ekološki najprihvaljtivije gorivo. Kotlarnica u centru, koja je bila stara i u lošem stanju, sada je priključena u sistem daljinskog grejanja i to će pozitivno uticati na kvalitet vazduha. Činimo sve što je u našoj moći da kvalitet života u gradu na Moravi bude na što većem nivou – kazala je Mirjana Đoković, pomoćnica gradonačelnika Čačka zadužena za ekologiju.

Grad Čačak ima gasifikovani daljinski sistem grejanja, trenutno nema veliku industriju čiji bi dimnjaci zagađivali vazduh, a najveći uzročnik aerozagađenja su izduvni gasovi i individualna ložišta.

- Veliki broj domaćinstava koristi čvrsto gorivo za grejanje, to je jedan od ključnih problema i zato će biti ubrzan proces gasifikacije. Gde god za to postoje uslovi, stimulisaćemo građane da se priključe na sistem centralnog grejanja. Neophodno je i smanjiti saobraćaj kroz sam centar grada, što će biti moguće kada se ulica 10 izgradi u punom profilu - izjavila je Đoković.

Foto privatna arhiva

Mirjana Đoković

Nakon što je stara kotlarnica u centru ugašena, u planu je izgradnja i novih kotlarnica za Agronomski fakultet i Mašinsko - saobraćajnu školu.

Inače, na dve lokacije u Čačku instalirani su merači kvaliteta vazduha. Novi uređaji meriće vrednosti PM 10 i PM 2,5 čestica, koje su proteklih nedelja, zbog njihovog znatno povišenog nivoa, izazvali uznemirenje javnosti u gradu. Merači su postavljeni u blizini OŠ “Sveti Sava“ u Atenici i kod Prehrambeno ugostiteljske škole u Aveniji.

Novi uređaji meriće čestice PM 10 i PM 2,5. Ti parametri kontrolisani su prošle, kao i prethodnih godina, na 84 uzorka. Kroz program za 2021. planirano je mnogo više – da se merenje vrši 280 dana, što će dati znatno kompletniji uvid u stanje kvaliteta vazduha. Kao i do sada, informacije o merenjima biće objavlljene na sajtovima Zavoda za javno zdravlje Čačak i našem ekološkom portalu. U dogovoru sa rukovodstvom Doma kulture, rezultati će biti objavljivani na LED ekranu na toj ustanovi, da građani mogu da ih vide bar pet puta dnevno. Te informacije moći će da očitaju i na svojim telefonima, preko posebne aplikacije. Nije nam namera da bilo šta prikrijemo od naših građana, jer mi nemamo rezervne gradove za život – zaključila je Đoković.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri